Prepararea painii neframantate are nevoie de aproximativ 20 de ore, insa manopera efectiva, de la adaugarea ingredientelor pana la punerea painii in cuptor si scoaterea ei, nu ia mai mult de 5-10 minute in total. Restul sunt 18 + 1 1/2 ore pentru dospire si 45 minute pentru copt.
Este o paine cu un gust deosebit de bun, nu se compara deloc cu painea facuta in masina de paine, are coaja groasa si crocanta. Cu cat painea sta mai mult la dospit, cu atat gustul ei devine mai bun si mai pregnant. De aceea unele retete prevad ca dupa primele 12-18 ore de dospire, aluatul sa fie tinut in frigider 3-5 zile. Dar despre asta voi publica alta data.
Exista si varianta ca in loc de drojdie sa se foloseasca maia. In rest, insa, procedeul este absolut identic.
Aici este reteta in engleza, in viitorul apropiat o voi traduce in romana:
Este o paine cu un gust deosebit de bun, nu se compara deloc cu painea facuta in masina de paine, are coaja groasa si crocanta. Cu cat painea sta mai mult la dospit, cu atat gustul ei devine mai bun si mai pregnant. De aceea unele retete prevad ca dupa primele 12-18 ore de dospire, aluatul sa fie tinut in frigider 3-5 zile. Dar despre asta voi publica alta data.
Exista si varianta ca in loc de drojdie sa se foloseasca maia. In rest, insa, procedeul este absolut identic.
Aici este reteta in engleza, in viitorul apropiat o voi traduce in romana:
http://breadtopia.com/basic-no-knead-method/
Traduc mai jos foarte pe scurt reteta.
INGREDIENTE :
- 3 căni făină pentru pâine (in video de mai sus am utilizat 1 cană (5 uncii) făină de grâu integral și două cupe (10 1/2 oz) făină pâine albă)
- 1/4 lingurita de drojdie instant
- 1 1/2 lingurita de sare
- apă 1 1/2 cani apa purificata sau plata (nu de la robinet ptr ca are clor si aluatul nu va creste cum trebuie)
Se amestecă împreună ingredientele uscate.
Se amestecă în apă până când apa este încorporat.
Acoperiti cu folie de plastic și se lasa sa stea 12-18 ore la 21 grade Celsius.
Urmeaza plierea in 3 si apoi in 2 (urmariti tehnica in videoclip ).
Acoperiti vag cu folie de plastic și lasati sa se odihneasca timp de 15 minute.
Transferati pe un prosop bine presarat cu faina sau intr-un coș. Acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca aproximativ 1 1/2 ore.
Inainte cu aprox. 30 - 40 de minute de a se termina cele 1 1/2 ore, puneti in cuptor ceaunul sau clopotul acoperit si preîncălziti la 500 de grade F sau 260 grade C.
Se pune foarte repede aluatul in cuptor in vasul preincalzit si se acopera cu capacul.
SDupa 30 de minute, scoateți capacul; se reduce focul la 450 de grade F și se coace încă 15 minute fara capac.
Lasa sa se raceasca complet pe raft.
Puteti manca painea!
Traduc mai jos foarte pe scurt reteta.
INGREDIENTE :
- 3 căni făină pentru pâine (in video de mai sus am utilizat 1 cană (5 uncii) făină de grâu integral și două cupe (10 1/2 oz) făină pâine albă)
- 1/4 lingurita de drojdie instant
- 1 1/2 lingurita de sare
- apă 1 1/2 cani apa purificata sau plata (nu de la robinet ptr ca are clor si aluatul nu va creste cum trebuie)
Se amestecă împreună ingredientele uscate.
Se amestecă în apă până când apa este încorporat.
Acoperiti cu folie de plastic și se lasa sa stea 12-18 ore la 21 grade Celsius.
Urmeaza plierea in 3 si apoi in 2 (urmariti tehnica in videoclip ).
Acoperiti vag cu folie de plastic și lasati sa se odihneasca timp de 15 minute.
Transferati pe un prosop bine presarat cu faina sau intr-un coș. Acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca aproximativ 1 1/2 ore.
Inainte cu aprox. 30 - 40 de minute de a se termina cele 1 1/2 ore, puneti in cuptor ceaunul sau clopotul acoperit si preîncălziti la 500 de grade F sau 260 grade C.
Se pune foarte repede aluatul in cuptor in vasul preincalzit si se acopera cu capacul.
SDupa 30 de minute, scoateți capacul; se reduce focul la 450 de grade F și se coace încă 15 minute fara capac.
Lasa sa se raceasca complet pe raft.
Puteti manca painea!
Si video-urile unde se exemplifica cum se prerara painea neframantata in varianta Breadtopia.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu