Un preparat deosebit de aromat si de fin. Tajine (se pronunta “tajin”) este numele marocan al unui vas tuguiat din teracota, dar si al tocanelor care se pregatesc cu si in el. Este o mancare traditionala din Maroc, mancare facuta in casa din vremuri vechi, gustoasa si inconfundabila. Haideti s-o pregatim impreuna!
Timp de preparare: 2 ore, 4 portii, dificultate medie
Ingrediente:
- 2 prepelite (sau, dupa preferinte, 2 porumbei)
- condimente: anason, ienibahar, ghimbir, cucuma, nocsoara, usturoi, hell (cardamon), boabe de coriandru, sofran, dafin, patrunjel
- ceapa, radacina de telina, morcovi, fenel
- sos de oase de prepelita
- suc de lime
Mod de preparare:
Un preparat deosebit de aromat si de fin. Tajine (se pronunta “tajin”) este numele marocan al unui vas tuguiat din teracota, dar si al tocanelor care se pregatesc cu si in el. Eu o sa-l folosesc doar la prezentare si o sa gatesc intr-o oala obisnuita, fiindca pregatesc mancare pentru mai multe persoane. Dar se poate gati si direct in vasul tajine – mancarea se face intr-o ora si jumatate, la 170 de grade Celsius.
Se taie ceapa julien si se caleste. Se pune o steluta de anason, ghimbir, ienibahar (10 boabe), coriandru, un varf de hell, 4 catei de usturoi, sofran, 2 foi de dafin si se amesteca totul, apoi se adauga suc de lime.
Se taie in jumatate prepelitele deja curatate si cosmetizate (fara extremitati) si se pun intr-o oala cu unt, sare si piper negru zdrobit pana capata o culoare galbena. Se adauga morcovii, bucati mari de telina, fenel, patrunjel si se inteteste focul. Se adauga sosul de oase (care se face din oase de prepelita sau de porumbel, paste de rosii, vin rosu, ceapa, morcov, foi de dafin). Se lasa la fiert cam o ora si jumatate – apoi se pune staniol peste oala si se lasa la foc mic.
Mod de prezentare:
Se monteaza in tajine. Se asaza prepelitele cu sosul, fenelul si telina, se decoreaza cu ramurele de cimbru si foi de dafin.
Ce aroma!
*reteta a fost pregatita pentru revista Mega Image, prietenii mei de nadejde
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu