Tom Kha Gai
Eu cred ca Tom Kha Gai este cea mai buna supa din lume. O sa zici ca exagerez, dar asta numai daca nu ai incercat-o inca. Este o supa foarte aromata si de regula picanta, una dintre minunatiile bucatariei thailandeze.
In traducere Tom Kha Gai inseamna fiertura de galangal si pui. Galangalul este o planta specifica Asiei de Sud Est, din familia ghimbirului si seamana la prima vedere cu ghimbirul. Difera insa la gust. Problema este ca deocamdata este greu, daca nu imposibil, de gasit in Romania (noi nu am gasit niciodata), dar se poate comanda pe internet de pe site-uri englezesti cu livrare in Romania. De-a lungul timpului noi am comandat galangal din Marea Britanie (supa noastra ajungand astfel nu numai cea mai buna, dar si cea mai scumpa din lume :-)), sau ne-am adus cantitati mai maricele de galangal din vacanta, galangal pe care l-am congelat apoi. Si nu e musai sa il aduci din vacanta din Asia, caci vei gasi galangal si in Europa! Eu, de cand locuiesc in Bratislava, nu mai am o problema in aprovizionarea cu galangal. Daca am noroc il gasesc proaspat in anumite magazine, insa il gasesc cu siguranta congelat in magazine cu produse asiatice. Asta ma face sa sper ca in curand se va gasi si pe la noi.
In plus vei mai avea nevoie de lemongrass (care a inceput sa se gaseasca in supermarket) si frunze de kaffir lime (acestea se gasesc mai greu, dar poti comanda frunze de kaffir lime uscate de pe site-uri romanesti). Procurarea restului de ingrediente nu ar trebui sa fie o problema.
Ingrediente (pentru 4-6 portii):
- 600 g de pui (pulpe de pui dezosate sau piept de pui), taiat cubulete
- 500 g ciuperci champignon, taiate in jumatati sau sferturi, depinde de marime
- 3 radacini de galangal, taiate rondele subtiri
- 3 fire de lemongrass, partea alba, taiate in felii diagonale subtiri si zdrobite cu latul cutitului pentru a isi dezvalui aroma
- 10 frunze de kaffir lime (rulate si presate, pentru a isi elibera aroma, in cazul in care folosesti frunze proaspete)
- 1 esalota (sau 1 ceapa rosie) taiata in bucati mari
- 1 cub de concentrat de supa de pui (sau, mai bine, o carcasa de pui)
- 1 borcanel sau plic pasta Tom Kha (optional, daca gasesti in supermarket sau magazin cu produse asiatice, accentueaza gustul)
- 800 grame de lapte de cocos
- 2 linguri de sos de peste (sau sos de soia, sau sare)
- zeama de la 1-2 limes
- 1-2 linguri de zahar
- ardei iute dupa gust (eu nu folosesc mai mult de un ardei iute, dar poti pune mai mult, daca rezisti) fara seminte, taiat felii foarte subtiri
- 1 lingurita rasa de pasta de chilli (optional)
- o mana de fire de chives (arpagic)
- o mana de frunze de coriandru
Mod de preparare:
Pune la fiert galangalul, lemongrass-ul, esalota si frunzele de kaffir lime in aproximativ 1.2 l de apa. Adauga cubul de concentrat de pui sau carcasa de pui (daca ai ales aceasta varianta). Lasa-le sa fiarba (15 minute daca sunt numai legume sau mai mult daca folosesti carcasa de pui) apoi strecoara bine zeama obtinuta pe care o vei folosi in continuare la supa. Legumele fierte se arunca deci, nu raman in supa! Vestea buna este ca poti face cantitati mai mari de stock, nu numai pentru o supa, pe care il poti congela in pungi de plastic, prepararea Tom Kha Gai devenind ulterior usoara si rapida.
Pune la fiert 400 grame de lapte de cocos. Adauga cuburile de pulpe sau piept de pui si, dupa ce au fiert cinci minute, adauga si ciupercile si ardeiul iute, lasandu-le sa fiarba alte 3 minute. Adauga 1 litru de stock, zeama de lime, zaharul, sosul de peste, pasta Tom Kha si restul de 400 de grame de lapte de cocos. Lasa-le sa mai fiarba impreuna cam 5 minute. La final adauga pasta de chilli, firele de chives taiate in bucati de aproximativ 3 cm si serveste in farfurii ornate cu frunze de coriandru.
Iti recomand sa gusti preparatul inainte de finalizare, pentru a te asigura de echilibrul perfect intre gustul dulce, sarat, acru si iute al supei. Vei avea sansa sa ajustezi cantitatile de ingrediente responsabile pentru fiecare dintre aceste gusturi.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu