Se foloseste doar orezul Basmati.
Cred ca se poat face o combinatie intre aceste 2 feluri de a gati orezul persan. Primul mi se pare cel mai valabil , este explicat de un persan autentic si asa am eu de gand sa incerc sa il fac.
------------------------------ ------------------------------ -----
Iata si o reteta de alt fel de a gati orezul Basmati, dar nu persan, cred ca este bun:
RADU CONSTANTINESCU
Personal îndrăgesc trei tipuri de orez şi două reţete.
La tipuri de orez prefer orezul basmati, orezul milanez (cu bob mare) şi orezul sălbatic. Restul, nu toate, dar aproape toate, sunt pentru hranit pasarile sau alte animale :). Iar prietenul tău are dreptate, un orez bun gătit prost, e tot de dat la… porumbei să spunem!
Ca reţetă, eu am cel puţin zece feluri de a-l găti deşi nu sunt bucătar, încearcă varianta simplă, adică:
100 grame orez basmati
25-30 grame orez sălbatic
apă în cantitate dublă minus 25ml (nu mai mult nu mai puţin)
3 fire sofran spaniol (eu folosesc Antonio Sotos)
25ml vin sec aromat
ulei de măsline presat la rece
doi căţei de usturoi întregi zdrobiţi cu lama cuţitului
(eu nu pun sare în mâncăruri dar poţi sa pui)
Pasul 1
Pui în tigaie un strop de ulei de măsline şi usturoiul şi fără să căleşti (se amărăşte) laşi doar până se înmoaie căţeii, după care îi arunci.
Pasul2
Pui orezul în uleiul respectiv şi laşi aprox 1 min mişcând continu tigaia (apropo, se face doar în tigaia sau aburi, reţeta asta e în tigaie) după care stingi cu vinul şi îl laşi până scade
Pasul3
Adaugi apa în stare de fierbere, NU RECE şi laşi să fiarbă 13 min la foc mediu sau mic şi apoi adaugi şofranul (zaferano) topit în câteva picături de apă fierbinte. Amesteci uşor, de jos în sus şi mai laşi să “fiarbă” 3 minute sau mai puţin.
(eu îl prefer aldente deci în loc de cele 13 min îl las doar 11min)
SE SERVEŞTE CU….furculiţa
La tipuri de orez prefer orezul basmati, orezul milanez (cu bob mare) şi orezul sălbatic. Restul, nu toate, dar aproape toate, sunt pentru hranit pasarile sau alte animale :). Iar prietenul tău are dreptate, un orez bun gătit prost, e tot de dat la… porumbei să spunem!
Ca reţetă, eu am cel puţin zece feluri de a-l găti deşi nu sunt bucătar, încearcă varianta simplă, adică:
100 grame orez basmati
25-30 grame orez sălbatic
apă în cantitate dublă minus 25ml (nu mai mult nu mai puţin)
3 fire sofran spaniol (eu folosesc Antonio Sotos)
25ml vin sec aromat
ulei de măsline presat la rece
doi căţei de usturoi întregi zdrobiţi cu lama cuţitului
(eu nu pun sare în mâncăruri dar poţi sa pui)
Pasul 1
Pui în tigaie un strop de ulei de măsline şi usturoiul şi fără să căleşti (se amărăşte) laşi doar până se înmoaie căţeii, după care îi arunci.
Pasul2
Pui orezul în uleiul respectiv şi laşi aprox 1 min mişcând continu tigaia (apropo, se face doar în tigaia sau aburi, reţeta asta e în tigaie) după care stingi cu vinul şi îl laşi până scade
Pasul3
Adaugi apa în stare de fierbere, NU RECE şi laşi să fiarbă 13 min la foc mediu sau mic şi apoi adaugi şofranul (zaferano) topit în câteva picături de apă fierbinte. Amesteci uşor, de jos în sus şi mai laşi să “fiarbă” 3 minute sau mai puţin.
(eu îl prefer aldente deci în loc de cele 13 min îl las doar 11min)
SE SERVEŞTE CU….furculiţa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu