Bhaja Muger Dhal
Originară din Bengal şi cu o mulţime de versiuni de preparare, Bhaja Muger Dhal este o delicatesă indiană extrem de gustoasă. Secretul buchetului de arome stă în adăugarea condimentelor într-o anumită ordine şi în călirea lor în timpi diferiţi, precişi, iar la final poate deveni atât fel principal vegetarian, cât şi garnitură.
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gătire: 35 minute
Ingrediente pentru 4 porţii:
- 150g linte
- 100g orez
- 5 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă mare, tăiată solzişori
- 5 cm rulou de scorţişoară
- 6 boabe de cardamom verde, uşor strivite
- 2 frunze de dafin, proaspete
- 2 linguriţe de curcumă
- 2 linguriţe de boia dulce
- 1/2 linguriţă de boia iute
- 1/2 linguriţă de chimion, seminţe
- 1 linguriţă de coriandru, boabe
- 4 linguriţe de pătrunjel proaspăt mărunţit
- sare după gust
Cum se face:
Pasul 1: Speli lintea în mai multe ape şi o scurgi bine.
Pasul 2: Încingi uleiul de măsline într-o tigaie mare (sau într-un wok) şi căleşti ceapa la foc mic-mediu timp de maxim 10 minute. Presari sare după gust, apoi aşezi ceapa rumenită din tigaie pe nişte prosoape de hârtie, să se scurgă uleiul din ea.
Pasul 3: În uleiul rămas în tigaie găteşti la foc mic, timp de 1 minut, scorţişoara, frunzele de dafin, seminţele de chimion şi cele de coriandru.
Pasul 4: Adaugi lintea şi orezul în tigaie şi timp de 5 minute amesteci constant.
Pasul 5: Presari cele 2 linguriţe de curcumă şi cele două feluri de boia, amesteci şi laşi să se întrepătrundă aromele timp de 2-3 minute.
Pasul 6: Sărezi, adaugi 120 ml apă caldă şi laşi să dea în clocot, apoi amesteci până se evaporă apa. Mai adaugi încă 120 ml de apă şi din nou, o laşi să se evapore.
Pasul 7: Când a scăzut şi a doua oară compoziţia, adaugi 300 ml de apă şi jumătate din ceapa rumenită, amesteci şi laşi tigaia pe foc mic aproximativ 15-20 minute. În acest interval de timp orezul şi lintea ar trebui să se gătească fără să se zdrobească.
Pasul 8: La servire, aşezi pe fiecare farfurie lintea cu orez şi presari deasupra ceapa călită şi câte o linguriţă de pătrunjel.
Să ai pofta condimentată!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu