garlic kulcha – painite cu iaurt si usturoi
Kulchas sunt printre cele mai delicioase painite indiene: pufoase, fara drojdie si grozav de gustoase. Nu-i de mirare ca ati fost cuceriti de ele si, pentru ca v-au placut atat de mult, v-am oferit si reteta pentru Hare Pyaz Kulcha (Kulchas cu ceapa verde).
Continui acum cu o alta varianta de Kulchas – cu usturoi: super bune, aromate, un deliciu pentru iubitorii de usturoi. Cantitatea sugerata la ingrediente da doar o aroma agreabila, deci impatimitii de usturoi pot dubla cantitatea daca doresc o experienta mai intensa.
Pentru cei care doresc sa duca experienta la un nivel si mai inalt, le recomand calduros sa foloseasca si semintele negre de Nigella care dau o nota de rafinament si completeaza foarte bine usturoiul. N-o sa regretati.
Garlic Kulchas sunt simplu de facut si sunt atat de bune incat sigur veti fi solicitati sa le preparati din nou si din nou – inca o metoda de a-i rasfata pe cei dragi.
timp de preparare: 1 ora + 1 ora lasat aluatul deoparte
rezulta 12 Kulchas
INGREDIENTE
Pentru Kulcha:
2 ½ cani faina integrala de grau
½ cana iaurt simplu
1 lingurita sare
1 lingurita zahar (brut din trestie de zahar)
2 linguri ulei
½ lingurita bicarbonat
aproximativ ½ cana apa
cateva lingurite de ulei/unt/Ghee pentru uns Kulchas la final
Alte ingrediente:
4 catei mari de usturoi
2-3 lingurite Kalonji (Nigella) – optional
1 lingurita ulei de floarea soarelui
METODA
Intr-un castron amestecati usor faina + bicarbonat + sare + zahar + ulei. Apoi adaugati iaurtul si framatati 1 minut pana ce se leaga aluatul si observati ca ii trebuie apa. Adaugati apa cate putin. Depinde de faina cata apa puneti. Continuati sa framantati. Trebuie sa obtineti un aluat moale, elastic si nelipicios. Acoperiti-l si lasati-l deoparte cam 1 ora pentru ca iaurtul sa aiba timp sa interactioneze cu bicarbonatul.
Catre sfarsitul orei de asteptat pregatiti o Tarka simpla, dintr-o lingurita de ulei in care puneti usturoiul tocat marunt: asteptati ca uleiul sa se incalzeasca putin de tot, apoi adaugati usturoiul, amestecati 10 secunde si luati de pe foc inainte ca usturoiul sa se maroneasca.
Faceti o adancitura in aluat si turnati Tarka. Framantati aluatul inca 2-3 minute, apoi impartiti-l in 12 bile egale, de dimensiunea unei lamai medii.
Luati o bila de aluat si intindeti-o pe o suprafata pudrata cu faina, insa rulati-o doar putin, lata cat o palma. Presarati cateva seminte de Nigella, in functie de cat de multe va plac. Apoi intindeti in continuare Kulcha. In acest fel semintele vor intra bine in aluat si nu vor cadea de pe painite la copt. Intindeti-le cat doriti de groase sau subtiri, dupa gust. Ele se vor umfla si vor creste cam de 3 ori in grosime.
Puneti o tigaie de fonta pe foc mediu-mare. Dupa 3-5 minute, dupa ce tigaia s-a incalzit bine de tot, dati focul la mediu si puneti primul disc de aluat in tigaie. Lasati-l sa stea pana ce observati sa incepe sa faca besici si sa se inchida la culoare. Intoarceti-l pe partea cealalta. Presati delicat cu spatula pentru ca painita va avea tendinta sa se umfle destul de mult.
Mai intoarceti o data pe ambele fete, ca sa va asigurati ca e bine facuta, insa n-o tineti prea mult ca sa nu fie prea uscata. Unii prefera sa unga Kulcha pe ambele fete cu ulei, cat timp este in tigaie. Puteti face si asa sau puteti s-o scoateti din tigaie si s-o stropiti cu putin ulei sau Ghee numai pe-o parte. Daca o ungeti bine pe ambele parti, va fi mai gustoasa si se va pastra moale si fina mai mult timp (daca pastrati Kulchas intr-un recipient cu capac, ermetic inchis).
Din punct de vedere Ayurvedic: Garlic Kulchas sunt recomandate persoanelor Vata si Kapha. Si persoanele Pitta pot gusta ocazional daca nu sufera de un exces de tip Pitta, insa ar fi de evitat in perioada calda.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu