Islere

Islere

Tags:
isler01
Din categoria Patiseria Austro-Ungara astazi va prezint Islerele.
Exista doua variante de isler, ambele fiind compuse din doua bucati de biscuit fin si sunt invelite in ciocolata. Diferenta? Unul are la mijloc gem de zmeura/coacaze (sau chiar si prune, caise), celalalt o crema de ciocolata.

Orasul de provenienta a islerului este Bad Ischl (de unde si numele prajiturii), ce se afla in landul Salzburg din Austria. Bad Ischl era resedinta de vara a familiei imperiale austriece (Habsburg), si a purtat numele de Kaiservilla in sec. XVIII-XIX. Aici, la 28 iulie 1914, împ?ratul Francisc Iosif I a semnat declaratia de razboi contra Serbiei, declarand astfel Primul Razboi Mondial.

Se spune ca islerul (cel cu gem de zmeura la mijloc) era prajitura preferata a imparatului Francisc Iosif I. Varianta islerului umplut cu crema de ciocolata este necunoscuta pana in anii 1950 cand un patiser din Bad Ischl, Richard Kurth o "inventeaza". Acesta si-a prezentat creatia in 1958 la Expozitia Mondiala de la Bruxelles, unde a si primit medalie de aur pentru ea.

Azi am facut islere de ambele feluri, adica si cu gem si cu crema de ciocolata. Din pacate nu stiu ce am facut ca nu mi s-au salvat pozele de la prepararea cremei, dar nu e un proces complicat, asa ca indicatiile scrise sunt suficiente.
Reteta Isler:

Aluat
  • 280 g faina
  • 280 g unt
  • 150 g nuca macinata
  • 140 g zahar pudra
  • un varf de cutit sare
  • vanilie (sau 1 lingura coniac/ rom)

Umplutura
  • gem de zmeura/coacaze (se poate si caise, prune etc)

sau

Crema de ciocolata
  • 60 g ciocolata amaruie
  • 70 g unt la temp camerei
  • 80 g zahar pudra
  • vanilie

Glazura
150-200 g ciocolata topita

    Pentru aluat untul se freaca bine cu zaharul pudra. Apoi se adauga nuca macinata (sau migdale), faina, sare, aroma(vanilie/coniac/rom) si se framanta pana ce aluatul se leaga, apoi se pune intr-o folie sau o punga de plastic si se da la frigider 1 ora.
    isler02
    Pe suprafata infainata se intinde o foaie subtire de 3mm, din care se taie rondele.
    isler03
    isler04
    Acestea se coc pe o hartie de copt, la cuptorul incins la 180 grade timp de 8-10 minute. Trebuie sa ramana albe, n-au voie sa se maroneasca.
    isler05
    Se lasa sa se raceasca si se umplu cu gem sau cu crema de ciocolata. Pentru crema de ciocolatauntul se freaca bine cu zaharul pudra cateva minute, apoi se adauga ciocolata topita si compozitia se bate apoi cu mixerul 3-4 minute.
    isler06
    Cu gem:
    isler07
    Biscuitii se lipesc cate doi si se lasa sa stea deoparte cateva ore sau peste noapte (daca aveti rabdare ) pentru a se intari putin gemul si a-i lega.

    Apoi se scufunda in ciocolata topita, se scot pe o hartie de copt,se decoreaza si se lasa deoparte pentru a se intari ciocolata.

    Daca nu aveti rabdare sa-i lasati sa se intareaca gemul se vor desface cand in cufundati in ciocolata. Ca sa evitati acest lucru, puteti sa cufundati in ciocolata jumatate din biscuiti (cei care vin deasupra) inainte de a-i lipi cu gem, urmand sa-i asamblati dupa aceea.
    isler08
    Sectiunile de rigoare:
    isler09
    isler10

    POFTA BUNA !

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu