Lapte de migdale dulci

Lapte de migdale dulci
Acesta este regele laptelui vegetal, alcalin, bogat in proteine (20%) si calciu usor asimilabile, vitaminele B si E, versatil – poate fi baut ca atare sau indulcit, transformat in iaurt, sos fermentat pentru salate, budinca raw, baza pentru smoothie-uri sau supe, in diverse deserturi raw.

lapte de migdale

Daca ai decis din diferite motive sa nu mai consumi lactate (subiect tabu), acest tip de lapte va deveni o regula in bucataria ta. Oamenii sunt singurul mamifer care consuma (in exces) laptele altei specii iar abuzul de produse animale precum si alterarea laptelui crud original (prin omogenizare si pasteurizare) au condus la osteoporoza, cancer, diabet, hipertensiune. Oamenilor si industriei de lactate le este greu sa accepte adevarul, desi tot mai multi specialisti (inclusiv Harvard Medical School) au renuntat sa mai recomande cele 3-4 pahare de lapte/zi si insista pentru reducerea consumului de lactate si obtinerea calciului necesar din mai multe surse, inclusiv vegetale. Traditiile, obisnuinta, comoditatea, saracia oamenilor si in paralel interesele economice sunt in prezent mai puternice decat avertismentele nutritionistilor. Si totusi, daca acesti nutritionisti au dreptate? Ce-ar fi sa ne orientam incetul cu incetul spre surse alternative de calciu? Nu poate fi decat mai bine.
DificultatePregatireGata inNr. portiiReceptivitate
    15'2"4-5    
Dificultate: (1 x - inseamna ca te descurci si fara experienta, 5 x - inseamna ca e mai greu dar nu trebuie sa te lasi);
Receptivitate: (5 x - ii va atrage pe copii din prima, 1 x - trebuie sa-i convingi sa guste)
Ingrediente si ustensile necesare
  • 1 cana (250 ml) migdale nepasteurizate (nu in coaja lemnoasa)
  • apa pentru hidratat + 4 cani apa (plata, de calitate); unii il prepara mai concentrat, cu 3 cani de apa
  • blender puternic (ideal Vitamix daca dispui de buget) sau orice blender/robot si rabdare
  • punga pentru strecurat sau sita deasa
  • sticla cu capac/dop pentru refrigerare (nu plastic)
  • curmale hidratate (2-3/cana apa), optionale
ProceduraAlege, spala migdalele si pune-le la hidratat intr-un borcan (apa: 3 x volum migdale) timp de minim 8 ore, intr-un loc racoros. Adauga ½ lingurita sare de mare. (Miroase apa de inmuiere – daca identifici un miros de migdale neobisnuit de puternic (ca de esenta de migdale), e posibil ca 1-2 migdale sa fie amare – caz in care trebuie sa le gusti pe toate, sa le identifici pe cele rele si sa le arunci). Scurge-le, freaca-le intre palme si clateste-le intr-o sita. Arunca-le pe cele care nu sunt intacte/au diverse defecte (prea moi, pete maro, gauri de daunatori). Daca ai timp si rabdare, acum este ideal sa le decojesti. Pune-le apoi in blender (sau robot daca nu ai blender) impreuna cu 4 cani de apa de calitate si proceseaza pana cand obtii un lichid fin, fara bucati (durata depinde de puterea aparatului; daca nu ai un blender puternic, marunteste migdalele in robot apoi continua in blender). Strecoara lichidul printr-o punga speciala (saculet de bumbac subtire, nevopsit) sau improvizata (sita deasa). Pastreaza in sticla etansa (nu plastic) la frigider, pentru 2 zile. Daca vrei sa-l indulcesti, adauga curmalele in blender impreuna cu migdalele sau fa un smoothie (1 banana mica bine coapta + 1 cana lapte strecurat, cateva secunde in blender). Foloseste si alte fructe (capsunile sunt excelente).
lapte de migdale
Pielita maro a migdalelor irita usor stomacul si de aceea este ideal sa o decojesti (dupa hidratare). Desi promotorii laptelui vegetal nu specifica in general aceasta operatiune, este intelept sa-ti rezervi 10-15 minute in plus pentru decojire, mai ales daca folosesti laptele pentru copii (gustul va fi si mai bun). In plus, astfel vei descoperi migdalele cu probleme si le vei elimina. Merita! Sfat: poti invata pe mama, bunica sau bona ta sa se ocupe de decojire daca nu ai timp sau rabdare.
Metode usoare de decojire: freaca migdalele hidratate (minim 16 ore, cu schimbarea apei dupa 8 ore) intre palme; decojeste cu cutitul sau unghia; blanching - opareste-le scurt fara a le gati, astfel: pune apa la clocotit si pregateste un bol mare cu apa foarte rece (sau cu gheata); opreste focul si scufunda o sita cu migdalele in apa clocotita si numara pana la 20; scoate sita si introdu-o imediat in apa cu gheata, pentru 1 minut; in final ar trebui ca migdalele, la o simpla apasare, sa tasneasca din pielita; respectand intocmai timpii, migdalele nu vor pierde nutrienti prin gatire.
Atentie!
Nu confunda migdalele dulci, de cultura (ultrabenefice) cu cele amare, salbatice care nu sunt comestibile! Desi in multe tari aceste migdale amare extrem de toxice sunt interzise, in unele locuri (Germania) poti fi cumparate in pungute de 50g, “for baking”. Migdalele californiene nu sunt contaminate cu migdale amare (dar toate sunt pasteurizate si mai scumpe). Migdalele europene, conform standardelor de calitate locale, este posibil sa fie contaminate, acceptandu-se 1% migdale amare – depinde de marca pe care o folosesti! Citeste acum in Enciclopedia Vegetala mai multe despre amigdalin si cum poti identifica si evita migdalele amare.

Trucuri
  • daca hidratezi migdalele mai mult de 8 ore (pana la 24), schimba apa la aprox. 8 ore
  • hidratand intr-o incapere cu 14-16 grade C, poti avea norocul ca migdalele (nepasteurizate) sa germineze cu adevarat (se vor umfla mult mai mult si vei observa germenele evident, plus un gust exceptional)
  • migdalele hidratate si decojite pot fi consumate pe loc ca snack sau deshidratate, pentru consum ulterior ori transformate in faina
  • nu arunca pulpa rezultata la strecurare – foloseste-o pentru gomaj fata si corp (ce prisoseste poti darui prietenelor)
  • pentru a obtine un pret minim, cumpara migdale la kilogram (asociaza-te cu vecina) – roaga online distribuitorul din Romania sa-ti livreze marfa in ambalaj mare (costul va fi mult mai mic)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu