Graul spelta – cereala magica

sursa: http://vegis.ro/graul-spelta-cereala-magica-1355756317968-311.html


Graul spelta – cereala magica
Graul spelta ( Triticum Spelta) este stramosul graului comun si una din cele mai vechi cereale din lume. Se deosebeste de graul comun prin faptul ca dupa recoltare, bobul ramane protejat de pale. Gustul sau este intens si deosebit, amintind de cel de nuca.
Aceasta specie de grau se cultiva inca din antichitate, ( in urma cu cel putin 5000 de ani), de catre civilizatiile din sud-vestul Asiei dar si in Caucaz. Chiar si in Vechiul Testament este amintita folosirea acestei cereale, ca principala cereala pentru producerea painii. In Europa s-a semnalat utilizarea acestei tip de grau in jurul anului 1900 i. Chr.
In ceea ce priveste vechimea agriculturii pe teritoriul Romaniei cu aceasta cereala, sapaturile arheologice facute la Portile de Fier au aratat ca Triticum spelta era prezent aici inca de acum 10000 ani in urma.



Beneficiile graului spelta
Beneficiile graului spelta erau cunoscute inca din secolul al unsprezecelea si au fost consemnate de catre Sfanta Hildegard din Bingen, iubitoare de plante si buna cunoscatoare a folosirii terapeutice a plantelor. Ea considera acest tip de grau un remediu natural excelent pentru ca, spre deosebire de celelalte specii de grau contine substante nutritive, optim dozate si echilibrate pentru o alimentatie sanatoasa.
Graul spelta reuneste in mod ideal avantajele unei hraniri integrale fiind alcatuit dintr-o combinatie uluitoare de vitamine, minerale, carbohidrati, grasimi, precum si un continut ridicat de fibre si albumina. Astfel, Triticum spelta este bogat in vitaminele A, E, B1, B2 si in niacina (vitamina PP), raspunzatoare pentru functionarea nervilor, pentru un metabolism bine reglat si pentru piele.
Spre deosebire de graul obisnuit, aceasta cereala se remarca printr-un continut bogat in acizi grasi si minerale esentiale precum fier, magneziu, fosfor si calciu.
De asemenea aceasta super cereala se mai remarca prin microelemente si substante vitale, cum ar fi albumina de calitate, hidrocarburi complexe si grasimi.
Consumul acestei cereale conduce la stimularea metabolismului, accelerarea activitatii rinichilor si detoxifierea organismului, toate aceste premise ducand la o stare de bine a organismului si sporirea capacitatii de performanta.
Studiile stiintifice au scos in evidenta faptul ca graul spelta are un efect de regenerare asupra celulelor, marind capacitatea acestora si crescand potentialul intelectual.
Datorita efectului sau benefic asupra splinei si a maduvei, regimul pe baza de grau spelta este indicat in cazul pacientilor ce sufera de leucemie.
Fiind mult mai usor de digerat decat graul comun, aceasta cereala este indicata in alimentatia copiilor. Din punct de vedere nutritiv, graul spelta este mult mai valoros si mai hranitor decat graul comun. Un exemplu concludent in acest sens e faptul ca fulgii din graul spelta pot fi introdusi fara problema in alimentatia copiilor sugari, in timp ce hranirea cu graul comun produce dupa o vreme alergii.
Cu toate ca este bogat in gluten, graul spelta poate fi tolerat de catre persoanele cu intoleranta la acesta. Acest lucru se datoreaza faptului ca structura moleculara a proteinelor din continutul lui prezinta cea mai mare similitudine cu plasma umana.
Asa cum am amintit mai sus, datorita continutului sau bogat in nutrienti si substante minerale, triticum spelta este recomandat si in alimentatia persoanelor ce sufera de migrene, arterosleroza sau diabet si poate lupta impotriva unor boli de inima sau chiar cancer.
Datorita calitatilor lui, Triticum spelta este folosit cu succes in regimuri de tratare a bolilor degenerative, a imobolnavirii pielii si a mucoaselor si a tulburarilor metabolice si digestiei. Ba mai mult, graul spelta imbunateste vizibil procesul de formare a sangelui si stimuleaza metabolismul la nivelul sistemului nervos.
In urma consumului acestei cereale s-a constatat un efect miraculos de redare a sentimentului de bunastare, de inseninare a pacientilor depresivi, datorita continutului mare de L-Tryptopan, precursorul hormonului de bunadispoztie.
Efecte benefice ale graului Triticum spelta au fost reliefate in cazul neurodermatitei, boala de piele des intalnita la copii mici, la care alergiile alimentare pot fi un factor declansator al acestei boli. In urma cercetarilor efectuate s-a ajuns la concluzia ca o alimentatie bazata predominant pe grau spelta duce la o ameliorare rapida a simptomelor acuzate de copii.
Substantele vitale continute de graul spelta au o o mare capacitate de solvabilitate, ceea ce conduce implicit la o mai buna asimilare de catre organism, avand loc astfel o digestie usoara, iar organismul nu va depune efort sustinut in procesul de digestive.
Prin urmare nutrientii continuti se absorb mai usor si se pun mai repede la dispozitia organismului. Atfel, se explica de ce copii mici, batranii si persoanele slabite pot tolera mai bine graul spelta.
Calitatile sale remarcabile fac din aceasta cereala este un aliment numai bun de introdus in alimentatia sau dieta dumneavoastra.



Retete cu grau spelta

Salata cu grau spelta

Ingrediente pentru 4 portii
Inainte de a incepe prepararea propriu-zisa a salatei, puneti graul spelta la fiert in apa cu sare. Timpul de fierbere variaza in functie de prospetimea graului. Dupa 40 de minute de fierbere testati cateva boabe de grau; ar trebui sa fie moi, dar ferme. Scurgeti apa fiarta si treceti grau prin mai multe jeturi de apa rece. Scurgeti din nou apa si transferati graul spelta intr-un vas pentru servit. Adaugati rosiile taiate in jumatati, mozzarella cuburi, usturoiul verde tocat rondele, frunzele de busuioc taiate fasii, caperele, sarea, piperul si uleiul. Amestecati bine si serviti salata cu grau spelta la 5-6 minute dupa preparare. Mai puteti adauga in salata cu grau spelta dovlecei cruzi si fileuri de ansoa.
 Briose cu grau spelta


Ingrediente:
  • 260 g faina de spelta
  • 2 lingurite praf de copt
  • 60 g buline de ciocolata amaruie
  • 10-20 g cacao
  • 1 ou (50 g)
  • 15 linguri zahar din mesteacan sau dupa gust
  • 1 pastaie de vanilie
  • 220 ml lapte vegetal
  • 70 g ulei de floarea soarelui
  • 30 g tofu cremos
Se amesteca toate ingredientele lichide. Continutul pastaii de vanilie se adauga la amestecul lichid. In alt vas se amesteca si ingredientele uscate. Se toarna amestecul lichid peste cel uscat, iar cu o spatula se amesteca usor si nu foarte mult, pîna amestecul devine omogen.
Se toarna în forme de hîrtie, silicon, sau în tava de briose/muffins unsa cu unt si tapetata cu faina de spelta. Se dau la copt în cuptorul încalzit în prealabil la 180° timp de 25-30 minute.
Optional se poate aduga in centrul fiecarei briose merisor confiat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu