Chilli, Chili sau Chile?
toate cele trei forme ortografice primare sunt corecte si se gasesc in dictionare.
- Chili este utilizat la scara larga in Statele Unite si Canada. Cu toate acestea,
- este de asemenea, frecvent utilizat ca un nume scurt pentru chili con carne
- (literalmente chili cu carne). Cele mai multe variante sunt condimentate cu
- praf de chili, care se poate referi la pure uscat, ardei iute macinat sau la un
- amestec care contine alte condimente.
- Chile este ortografia spaniola cel mai des folosita in Mexic si in alte cateva
- tari din America Latina, precum si in unele parti ale Statelor Unite si Canadei,
- si se refera in mod special la aceasta planta si fructele sale. In sud-vestul
- Statelor Unite (in special nordul New Mexico), Chile se refera de asemenea
- la un sos gros, picant si fara otet, disponibil in varianta rosie si verde, care
- este servit cu mancarea locala.
- Chilli a fost romanizarea originala din limba N’huatl pentru cuvantul fructe
- (chilli) si este ortografia britanica preferata conform Oxford English
- Dictionary, desi aceasta enumera, de asemenea, Chile si Chili ca variante.
- Chilli (si pluralul sau Chillies) este cea mai des folosita ortografie in Australia,
- India, Malaezia, Noua Zeelanda, Pakistan, Singapore si Africa de Sud.
Jalapeno
unul dintre cele mai cunoscute soiuri de ardei iuti din lume.
Aceasta leguma este de fapt o varietate de chilli verde (rosu cand e copt), de marime mica sau medie si poate fi iute, foarte iute sau "mortal". Ardeiul are un varf rotund si este lung de pana la cinci centimetri, avand un diametru ce variaza intre 1,8 si 2,5 cm. Jalapeno are pulpa grasa, motiv pentru care e folosit de cele mai multe ori proaspat. Se poate pastra fara probleme in congelator sau poate fi murat, caz in care ii mai scade din iuteala. In afara gustului bun, jalapeno este apreciat si cautat si pentru faptul ca semintele se pot indeparta foarte usor si astfel poate fi mancat si de cei care nu prea agreeaza iuteala (semintele si vinisoarele sunt responsabile pentru iuteala). Proaspeti sau conservati, acesti ardei se folosesc in condimentarea multor sosuri. De asemenea, se pot umple, caz in care sunt considerati adevarate delicatese.
Evaluat intre 2.500 si 10.000 de unitati Scoville (SHU).
Jalapeno fresh, rosii/verzi - 40 lei
ardei iuti Jalapeno proaspeti, 1kg
Unul dintre cei mai cunoscuti ardei iute pe plan international, Jalapeno, numit dupa orasul Xalapa, din statul mexican Veracruz, unde a fost cultivat in mod traditional. Este clasificat la 2.500 - 10.000 unitati de iutime scolville (SHU), o iutime medie, dar personal consider ca este mult mai iute decat orice se gaseste pe piata romaneasca de legume. Ardeii sunt crescuti in judetul Timis, in comuna Cenad.
Onorez orice comanda, indiferent de cantitate. Asa ca, nu ezitati sa ma contactati - contact[at]248chilli.ro sau pe Facebook
Onorez orice comanda, indiferent de cantitate. Asa ca, nu ezitati sa ma contactati - contact[at]248chilli.ro sau pe Facebook
Jalapeno flakes, rosii/verzi - 4 lei
fulgi de ardei iute Jalapeno, condiment 10g
Fulgii sunt obtinuti din Jalapeno proaspeti, uscati cu seminte cu tot, in conditii controlate la 45 de grade Celsius, maruntiti ulterior pentru a abtine granulatia de fulgi. Utilizarile sunt variate, de la mancarea chilli, paine de porumb, salsa, sosuri, amestecuri de condimente, tocanite, taco sau presarate peste pui, oua, cotlete de porc si, desigur, pizza! Pretul este pentru cantitatea de 50 de grame, care ocupa un volum de ~130 de mililitri, ambalat in pungute individuale de tipul zip-lock. Se poate comanda orice cantite, in limita stocului.
Habanero
detinatorul recordului de iutime in anul 1999.
Ardeiul habanero provine din zona raului Amazon, de unde s-a raspandit in intregul Mexix. Un habanero domesticit, fiind datat la 8.500 de ani vechime, a fost gasit intr-un sit arheologic din Peru. Un alt habanero, gasit intreg, in pestera Guitarrero din muntii Peruvieni, a fost datat la 6.500 inaintea erei noastre.
Face parte din specia ‘Capsicum chinense’, in traducere libera ‘ardei chinezesc’, gresit clasificat de taxonomistii Spanioli din secolul 18 care au confundat locul sau de origine ca fiind China.
Habanero fresh, rosu - 80 lei
ardei iuti Habanero rosu proaspeti, 1kg
Un habanero necopt are culoarea verde, iar adevarata culoare o dobandeste odata cu maturizarea. Cel mai cunoscut este rosu si oranj, dar exista si alb, maro si chiar roz. In general, un ardei habanero copt are intre 2 si 6 centimetri lungime. Iutimea ardeiului habanero, cu aroma sa ca de fructe, usor citrica si cu parfumul sau floral, l-au transformat intr-un ingredient foarte popular folosit in sosuri si mancaruri picante.
Iutimea lui este estimata intre 100.000 si 350.000 de unitati Scoville (SHU).
Habanero uscat, rosu - 15 lei
ardei iuti Habanero rosu uscati, 20g punguta
Pliculetele sunt de tipul zip-lock, au dimensiunea 10cm x 14cm si contin 20 de grame de habanero uscat, echivalent a 22 de ardei proaspeti. Ardeii sunt taiati bucati si uscati cu seminte cu tot, in conditii controlate la 45 de grade Celsius. Se poate comanda orice cantite, in limita stocului.
Iutimea lui este estimata intre 100.000 si 350.000 de unitati Scoville (SHU).
Cayenne Golden, uscati intregi sau fulgi - 6 lei
dried pods/flakes Cayenne, condiment 10g
Pre-columbian de origine si numit dupa orasul Cayenne din Guyana Franceza, isi datoreaza raspandirea in intreaga lume Portugaliei, ai carei comercianti l-au transportat in jurul lumii in secolele 15 si 16. Fructele lungi si subtiri (in majoritatea cazurilor) sunt, probabil, ceea ce majoritatea considera a fi ‘chilli’. Exista o multitudine de soiuri disponibile, cu diferite lungimi de fructe, grosimi si niveluri de iutime, printre care si Cayenne Golden. Varianta mult mai interesanta si mai iute decat Cayene standard. Cayenne Golden este mai mare, are coaja mai uniforma si mai neteda, decat cea incretita, oarecum caracteristica pentru unele soiuri de Cayenne.
Cayenne este utilizat la mancaruri condimentate, sub forma de pulbere sau intreg (cum ar fi bucataria Coreeana, Sichuan si cea Asiatica), sau intr-un sos subtire, pe baza de otet. Este adesea folosit pe sandwich-uri sau produse similare pentru a adauga un gust picant. Sosul Buffalo-wing contine adesea ardei uite Cayenne.
Consumul de ardei iute Cayenne dilata vasele de sange si accelereaza metabolismul, datorita cantitatilor mari de capsaicina. Acest lucru sporeste circulaaia si fluxul de sange la toate organele importante, care faciliteaza transportul de oxigen si nutrienti.
Este, in general, evaluat intre 30.000 si 50.000 de unitati Scoville (SHU).
Yatsufusa
originar din Japonia si cunoscut ca si chilli japonez.
Yatsafusa este o planta de dimensiuni medii, 45-60 cm inaltime, cu multiple crengi si cu un frunzis verde inchis. Florile sunt de culoare galbena iar fructele cresc vertical in manunchi de cate 5-6 in varful crengilor. Aroma este similara ardeiului Cayenne sau a ardeilor Tailandezi. Fructele au marimea cuprinsa intre 5 si 7 cm, sunt recoltate atat verzi (iutime modeata) sau rosii. Fructele mature, uscate, se macina si sunt folosite ca si ingredient principal in shichimi togarashi, un mix de condimente traditional japonez, foarte popular.
Evaluat intre 40.000 si 70.000 de unitati Scoville (SHU).
Ardeii iuti
contin un alcaloid, capsaicin care da caracterul puternic condimentat si patrunzator.
Ardeii iuti contin o lista impresionanta de compusi chimici derivati din plante care sunt cunoscuti pentru proprietatile de promovare a sanatatii si de prevenire a bolii. Studii timpurii de laborator pe mamifere experimentate sugereaza ca substanta capsaicin are proprietati anti-bacteriale, anti-carcinogenice, analgezice si anti-diabetice. De asemenea, reduce si nivelul LDL de colesterol la oamenii obezi.
Ardeii iuti proaspeti, rosii sau verzi, sunt o sursa bogata de vitamina-C. 100 g de ardei iuti proaspeti furnizeaza aproximativ 143.7 mcg sau in jur de 240% din RDA. Vitamina C este un antioxidant potent solubil in apa. Este necesar pentru sinteza colagenului din sange. Colagenul este principala proteina structurala din corp ceruta pentru mentinerea integritatii vaselor de sange, pielii, organelor si oaselor. Consumarea regulata a mancarurilor bogate in vitamina C ajuta corpul sa se protejeze de scorbut; dezvolta rezistenta impotriva agentilor infectiosi (imunitatea de crestere) si vaneaza radicalii liberi daunatori, pro-inflamatori din corp. De asemenea, ajuta la indepartarea radicalilor liberi din corp.
Sunt bogati si in alti antioxidanti precum vitamina A, si in flavonoizi precum beta caroten, alpha caroten, lutein, zeaxanthin, si cryptoxanthin. Aceste substante antioxidante din capsicum ajuta la protejarea corpului de efectele daunatoare ale radicalilor liberi generate in timpul starilor de stres si de boala.
Ardeii iuti contin o cantitate mare de minerale precum potasiul, manganul, fierul si magneziul. Potasiul este o importanta componenta a celulei si a lichidelor corpului care ajuta la controlarea pulsului si a presiunii sangelui. Manganul este folosit de corp ca si un co-factor pentru enzima antioxidanta dismutaza superoxida.
Ardeii iuti sunt de asemenea bogati in grupul de vitamine B-complex precum niacin, pyridoxina (vitamina B-6), riboflavin si thiamin (vitamina B-1). Aceste vitamine sunt esentiale in sensul ca trupul are nevoie de ele din surse externe pentru a-si completa proviziile.
Scala Scoville
este masuratoarea de 'iuteala' la ardei iuti sau la alte alimente picante exprimata in unitatii Scoville, Scoville Heat Unit sau pe scurt SHU.
Scara este numita dupa creatorul sau, farmacistul american Wilbur Scoville. Metoda sa, conceputa in 1912, este cunoscuta sub numele de Testul Organoleptic Scoville. Scala Scoville este o masuratoare destul de empirica, total dependenta de sensibilitatea la capsaicina a testerilor, prin urmare nu este o metoda foarte precisa pentru a masura concentratia de capsaicinoida, cu toate acestea, concentratia de capsaicina poate fi aproximativ estimata la ~18μM/SHU.
Metoda lui Scoville consta in extragerea unei cantitati predefinite de extract de alcool din uleiul de capsaicina produs de ardeiul iute uscat, dupa care o solutie de zahar si apa se adauga treptat pana cand 'iutimea' este aproape nedetectabila de catre un grup de (de obicei cinci) degustatori, gradul de dilutie reprezinta masura de pe scara Scoville. Astfel, un ardei dulce sau un ardei gras, care nu contine deloc capsaicina, are un rating Scoville de zero, ceea ce inseamna fara 'iutime' detectata.
Cei mai iuti adei iuti cum ar fi Habanero si Naga, au un rating de 200.000 sau mai mult, indicand faptul ca extractul lor trebuie sa fie diluat de peste 200.000 de ori inainte ca prezenta capsaicinei sa fie nedetectabila.
Cea mai mare slabiciune a testului organoleptic al lui Scoville este imprecizia sa, deoarece se bazeaza pe subiectivitatea umana. Rezultatele variind foarte mult, pana la 50%, intre laboratoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu