Congelează legumele crescute de tine
20 Iunie 2012 14:02
Expertul culinar Sara Buenfeld adoră să grădinărească şi împărtăşeşte din sfaturile ei pentru conservarea produselor cultivate în grădină.
Nu contează cât de mică este grădina ta, întotdeauna se găseşte loc pentru câteva legume. Pe ale mele le cresc în grădiniţa însorită din faţa casei. De la fasole agăţătoare şi dovlecei la roşii şi porumb dulce, o să recoltezi, fără să-ţi dai seama, mai mult decât poţi mânca. Cu indicaţiile mele, o să poţi congela tot ce e în plus, ca să te bucuri de ele atunci când produsele proaspete nu mai sunt în sezon.
Congelează legumele crescute de tinePot să trec de la foamete la festin în câteva zile cu peticul meu de legume cultivate. După ce culeg primele două-trei legume, mă simt deodată copleşită, iar fasolea, mai ales, se dezvoltă într-un ritm alarmant.
În afară de faptul că mai dau din ele, cred că cea mai bună cale să profit de acest surplus este să congelez legumele în exces, opărindu-le mai întâi. Opăritul face legumele să reziste mai mult deoarece apa fiartă omoară enzimele şi bacteriile care provoacă decolorarea legumelor, pierderea vitaminelor şi a savorii de-a lungul timpului. Ca să ai situaţia sub control, culege o cantitate dublă faţă de cât poţi mânca de fiecare dată şi opăreşte o tranşă în timp ce găteşti. Asta este şi în avantajul congelatorului, care nu va trebui să muncească prea intens, iar produsele tale se vor congela mai repede, împiedicând formarea de cristale de gheaţă de dimensiuni mari.
Cum să opăreşti legumelePune o oală mare cu apă la fiert. Adaugă legumele, apoi începe să cronometrezi timpul din momentul în care apa ajunge din nou la fierbere. Când s-a scurs timpul, răceşte-le cât mai repede posibil sub jet de apă rece sau prin scufundarea în apă cu gheaţă. Vezi, mai jos, indicaţiile din ghidul pentru timpii de opărire.
Odată răcite, se scurg foarte bine, se împachetează pe porţii, în pungi, şi se congelează. Se pot congeal legumele şi pe tăvi, fără să fie acoperite, ca să te asiguri că nu se lipesc unele de altele; eu le împachetez lejer şi le mut în pungă la jumătatea timpului de congelare, ca să nu devină un bloc de gheaţă.
Când eşti gata să le foloseşti, găteşte-le direct de la congelator.
Cum să faci mai repedePoţi să le congelezi şi fără să le opăreşti înainte, ceea ce fac şi eu dacă nu am timp. Rup fasolea, o împachetez şi o bag direct în congelator, dar pun semne pe pungi, ca să-mi aduc aminte de ele până într-o lună, pentru că nu rezistă mai mult.
Cel mai important sfatÎmi place cel mai mult să opăresc legumele în oala pentru paste, pentru că pot să iau legumele direct cu strecurătoarea din oală şi să le pun sub jetul de apă rece, aşa că nu va trebui să le tot scurg. De asemenea, asta înseamnă că pot refolosi apa de vreo două ori.
Să preparăm legumele pentru congelat
Vinete Se decojesc, se taie în felii groase şi se opăresc 4 minute. Vor fi un pic apoase, dar sunt numai bune pentru tocăniţe şi mâncăruri gătite la tigaie. O altă variantă este să prăjeşti feliile în ulei.
Sfeclă Se unge cu ulei şi se coace la 200° C până devine fragedă – 10 minute pentru sfecla mică şi 40 de minute pentru cea mare. Se răceşte şi se curăţă de pieliţă.
Broccoli Se curăţă părţile lemnoase şi se rupe în bucheţele mici. Se opăresc bucheţelele subţiri 3 minute şi cele groase 4 minute.
Varză de Bruxelles Se îndepărtează stratul exterior de frunze şi se opăresc 3 minute căpăţânile mici şi 4 minute cele mari.
Morcovi Se taie felii şi se opăresc 4 minute.
Conopidă Se rupe în bucheţele egale şi se opăresc 3 minute.
Dovlecei Se aleg dovlecei mici şi tineri, cu textura fermă, deoarece dovleceii mari pot fi prea apoşi. Se taie în felii groase şi se opăresc sau se sotează 1 minut.
Fenicul Se curăţă, se taie felii şi se opăreşte 2-3 minute.
Mazăre Se curăţă şi se opăreşte 2-3 minute.
Ardei graşi Se curăţă de seminţe, se taie în felii groase sau cubuleţe şi se opăresc 2 minute.
Fasole agăţătoare Se rup păstăile şi se opăresc 2-3 minute.
Porumb dulce Se aleg ştiuleţii tineri, înainte să conţină prea mult amidon. Se curăţă de frunze şi se opăresc 4 minute cei de dimensiuni mici, 6 minute cei medii şi 8 minute cei mari.
Roşii Se toacă roşiile şi se gătesc în suc propriu 5 minute.
Nu contează cât de mică este grădina ta, întotdeauna se găseşte loc pentru câteva legume. Pe ale mele le cresc în grădiniţa însorită din faţa casei. De la fasole agăţătoare şi dovlecei la roşii şi porumb dulce, o să recoltezi, fără să-ţi dai seama, mai mult decât poţi mânca. Cu indicaţiile mele, o să poţi congela tot ce e în plus, ca să te bucuri de ele atunci când produsele proaspete nu mai sunt în sezon.
Congelează legumele crescute de tinePot să trec de la foamete la festin în câteva zile cu peticul meu de legume cultivate. După ce culeg primele două-trei legume, mă simt deodată copleşită, iar fasolea, mai ales, se dezvoltă într-un ritm alarmant.
În afară de faptul că mai dau din ele, cred că cea mai bună cale să profit de acest surplus este să congelez legumele în exces, opărindu-le mai întâi. Opăritul face legumele să reziste mai mult deoarece apa fiartă omoară enzimele şi bacteriile care provoacă decolorarea legumelor, pierderea vitaminelor şi a savorii de-a lungul timpului. Ca să ai situaţia sub control, culege o cantitate dublă faţă de cât poţi mânca de fiecare dată şi opăreşte o tranşă în timp ce găteşti. Asta este şi în avantajul congelatorului, care nu va trebui să muncească prea intens, iar produsele tale se vor congela mai repede, împiedicând formarea de cristale de gheaţă de dimensiuni mari.
Cum să opăreşti legumelePune o oală mare cu apă la fiert. Adaugă legumele, apoi începe să cronometrezi timpul din momentul în care apa ajunge din nou la fierbere. Când s-a scurs timpul, răceşte-le cât mai repede posibil sub jet de apă rece sau prin scufundarea în apă cu gheaţă. Vezi, mai jos, indicaţiile din ghidul pentru timpii de opărire.
Odată răcite, se scurg foarte bine, se împachetează pe porţii, în pungi, şi se congelează. Se pot congeal legumele şi pe tăvi, fără să fie acoperite, ca să te asiguri că nu se lipesc unele de altele; eu le împachetez lejer şi le mut în pungă la jumătatea timpului de congelare, ca să nu devină un bloc de gheaţă.
Când eşti gata să le foloseşti, găteşte-le direct de la congelator.
Cum să faci mai repedePoţi să le congelezi şi fără să le opăreşti înainte, ceea ce fac şi eu dacă nu am timp. Rup fasolea, o împachetez şi o bag direct în congelator, dar pun semne pe pungi, ca să-mi aduc aminte de ele până într-o lună, pentru că nu rezistă mai mult.
Cel mai important sfatÎmi place cel mai mult să opăresc legumele în oala pentru paste, pentru că pot să iau legumele direct cu strecurătoarea din oală şi să le pun sub jetul de apă rece, aşa că nu va trebui să le tot scurg. De asemenea, asta înseamnă că pot refolosi apa de vreo două ori.
Să preparăm legumele pentru congelat
Vinete Se decojesc, se taie în felii groase şi se opăresc 4 minute. Vor fi un pic apoase, dar sunt numai bune pentru tocăniţe şi mâncăruri gătite la tigaie. O altă variantă este să prăjeşti feliile în ulei.
Sfeclă Se unge cu ulei şi se coace la 200° C până devine fragedă – 10 minute pentru sfecla mică şi 40 de minute pentru cea mare. Se răceşte şi se curăţă de pieliţă.
Broccoli Se curăţă părţile lemnoase şi se rupe în bucheţele mici. Se opăresc bucheţelele subţiri 3 minute şi cele groase 4 minute.
Varză de Bruxelles Se îndepărtează stratul exterior de frunze şi se opăresc 3 minute căpăţânile mici şi 4 minute cele mari.
Morcovi Se taie felii şi se opăresc 4 minute.
Conopidă Se rupe în bucheţele egale şi se opăresc 3 minute.
Dovlecei Se aleg dovlecei mici şi tineri, cu textura fermă, deoarece dovleceii mari pot fi prea apoşi. Se taie în felii groase şi se opăresc sau se sotează 1 minut.
Fenicul Se curăţă, se taie felii şi se opăreşte 2-3 minute.
Mazăre Se curăţă şi se opăreşte 2-3 minute.
Ardei graşi Se curăţă de seminţe, se taie în felii groase sau cubuleţe şi se opăresc 2 minute.
Fasole agăţătoare Se rup păstăile şi se opăresc 2-3 minute.
Porumb dulce Se aleg ştiuleţii tineri, înainte să conţină prea mult amidon. Se curăţă de frunze şi se opăresc 4 minute cei de dimensiuni mici, 6 minute cei medii şi 8 minute cei mari.
Roşii Se toacă roşiile şi se gătesc în suc propriu 5 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu