Cum alegi cel mai bun pepene?
Autor: Roxana Popa
Ei bine, dupa cum ati vazut cu siguranta de multe ori, foarte la moda in Romania este sa dai cateva bobarnace pepenelui. In functie de ce sunet scoate, gata alegerea. N-am vazut insa pe nimeni care sa ciocaneasca pepenii cu o mana si cu cealalta sa tina un diapazon la ureche – asa am fi crezut ca e o metoda cat de cat stiintifica.
Trebuie sa recunoastem insa ca exista o doza de adevar in sunetul pe care il scot pepenii. Desi sunetul difera (in functie de soi, de marime, de grosimea cojii s.a.m.d.), sunetul spune ceva: cu cat un pepene suna mai infundat, “mai a pamant”, cu atat sansa sa fie crud scade. Dar nu ai de unde sti daca nu cumva este prea copt (”palit”, “trecut”). Daca vrei sa faci acest test, fa-o comparativ intre pepeni de aceeasi marime si de acelasi soi. Iar sansele ca sa-l alegi pe Fat-Frumos cresc daca tii cont si de alte trucuri:
1. Da un ochi gramezii de pepeni si incearca sa stabilesti un pattern de marime si forma. Sa spunem ca observi ca din gramada respectiva cam 30% sunt in jurul a, spre exemplu – 9 kilograme. Dintre aceia care au 9 kilograme, alege un exemplar care sa fie mai mare decat media. Inseamna ca a avut apa din belsug si soare ca sa-si depaseasca confratii. Surprize foarte placute iti pot oferi si exemplarele uriase (ex.: 15 Kg), dar cum au nevoie de mai mult timp de coacere, exista riscul sa fi fost culesi cu confratii, si nu la vremea potrivita. Riscurile scad spre sfarsitul sezonului (dupa 15 august)
2. Sa aiba coada inca verde. Coada uscata e un semn ca a fost cules de mai multe zile si chiar daca e copt, ar putea fi copt fortat. Lipsa cozii e un semn clar al lipsei de onestitate a vanzatorului.
3. Sa aiba o forma regulata. Nu trebuie sa stii ce forma trebuie sa aiba fiecare soi in parte, dar la o privire de ansamblu iti poti da seama care e etalonul. O forma devianta e semnul fie a unor conditii precare de crestere (sol impropriu, piatra sau umbra in apropiere, lipsa de apa etc), fie simptomul unei boli specifice plantelor.
4. Toti pepenii au o pata ce bate in galben, e locul in care au stat sprijiniti pe pamant. Pata aceea trebuie sa fie cat mai aproape de galben pentru a fi sigur ca ai ales un pepene sanatos si cules la timp. N-o sa dam aici un cod de culoare, dar, ca si mai sus, poti compara pepenele ales cu vecinii de gramada.
5. Coaja trebuie sa fie cat mai lucioasa. E semnul unui pepene ajuns la maturitate in ritmul lui, care a beneficiat de suficient soare sau apa. La fel, fara etalon, compara-l pe cel pe care ai pus ochii cu pepenii asemanatori.
6. Greutatea e un alt indiciu. Pepenii au peste 90% apa, asa ca daca ai de ales intre doi pepeni de aceeasi forma si marime, alege-l pe cel mai greu. Pepenii care au trecut de momentul lor culminant au un gol in jurul miezului si asta ii face mai usori.
Cam astea ar fi, dupa stiinta noastra. Daca mai stii inca vreun truc, nu ezita sa ni-l spui si noua. A, in afara celui pe care l-am ignorat intentionat, desi este atat de romanesc: iei pepenele din gramada si il asculti in timp ce incerci sa il zdrobesti- daca paraie, e copt. Inchipuieste-ti ce-ar insemna ca fiecare sa ia toata gramada la strivit pana alege un pepene. Ultimii or sa fie un fel desmoothie cu coaja
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu