Cucumber-Avocado Salad

https://cooking.nytimes.com/recipes/1022411-cucumber-avocado-salad


Crunchy cucumbers and creamy avocados are the stars of this simple five-ingredient salad. Peeling the cucumbers in alternating stripes helps them soak up seasonings while maintaining their shape. After being cut into bite-size pieces, they are combined with salt to draw out moisture, concentrating their flavor. Cubed avocado is tossed with lemon juice or vinegar to prevent browning, then everything is stirred together vigorously so that the avocado breaks down a bit to add a glossy coating. Finish with a hit of red-pepper flakes for heat, or embellish with herbs, lettuces, beans, soft-boiled eggs, feta, nuts and so on.

INGREDIENTS

Yield:4 servings
  • 2scallions, trimmed then sliced crosswise ¼-inch-thick
  • Ice
  • 1pound cucumbers (such as 6 Persian or mini seedless, or 1 English)
  • Kosher salt
  • 2very ripe avocados
  • 2tablespoons fresh lemon or lime juice, or unseasoned rice vinegar, plus more as needed
  • Red-pepper flakes or hot sauce, for serving

PREPARATION

  1. Step 1

    Transfer the scallions to a small bowl of ice water to crisp.

  2. Step 2

    Peel the cucumbers in alternating strips and trim ends. If desired, halve lengthwise and scoop out the seeds. Cut cucumbers into bite-size pieces (thin slices, ½-inch cubes, or smashed into irregular shapes), then transfer to a colander set in the sink. Toss with 1 teaspoon salt and set aside to drain, at least 5 minutes or up to 15.

  3. Step 3

    When you’re ready to eat, halve the avocados and remove the pits. Using a spoon, remove the flesh from the skins, then cut the flesh into ½-inch cubes. Transfer to a large bowl, add the lemon juice and season with salt. Stir to combine.

  4. Step 4

    Shake the cucumbers in the colander to get rid of any excess moisture, then transfer to the bowl with the avocado. Drain and shake the scallions in the colander. Add the scallions to the bowl.

  5. Step 5

    Stir the salad ingredients vigorously just until the avocado breaks down a bit. The cucumbers should be glossed with avocado but the majority of the avocado pieces should still remain cubed. Season to taste with salt, lemon and red-pepper flakes or hot sauce.

Retrta de maioneza fara mustar

- 1 galbenus + 1 albus

- 100 - 180 ml ulei de maline

- o jumatate de lamaie stoarsa putin

- sare



Se baga blenderul pana la fund (f important!) si nu se ridica pana compozitia nu capata consintenta de maioneza, altfel maioneza se taie


https://youtu.be/bmXD2Sx-Qqk?si=WhcoURF3TWZCAja-

Sorbetul italian : manual de instrucțiuni+ rețetă cu căpșuni

 

Sorbetul italian : manual de instrucțiuni+ rețetă cu căpșuni

O să încep prin a mă plânge despre cât de dificil este să faci o fotografie unui sorbet, atunci când în atmosferă sunt efectiv 40 °C… uaaaauaaa (așa plâng io fără emoticoane). Cred că acele fotografii făcute de profesioniști sunt ori făcute la Polul Nord, ori au folosit ceva magie. Acum că am scos treaba asta din sistem, haideți să vedem puțină teorie, din aia lungăăăăăăă, faină sau plictisitoare. Depinde de atitudinea voastră!

Ce este sorbetul?

Păi ce să fie? Nectarul zeilor, atunci când Terra decide să devină Iad. În comparație cu granita, Domnul sorbet, este mai cremos, mult mai stabil ca formă fizică șiiiiiii se face folosind ca bază un sirop, care conține agenți de îngroșare, fibre și… etc. O să vedem mai pe larg, oleacă mai jos. Amu’ să vedem care este definiția sorbetului. Vreau doar să vă amintesc că tot ce înșir eu aici, despre lumea înghețatei, este varianta italiană, cea mai sfântă dintre variante (cel puțin pentru mine). De asemenea, aceste informații sunt prețioase pentru că sunt informații profesionale, care pot fi folosite în cadrul unui laborator de gelato. Mă gândesc că pare cam complicată treaba, pentru a pune în practică aceste rețete, acasă, dar nu este deloc complicat. Singura provocare, cred eu, ar fi găsirea unor ingrediente. Dar o să vă anunț, pe care le puteți omite, dacă faceți rețeta doar pentru voi și nu pentru a fi vândută pe un con de înghețată.

Sorbetul este o soluție pe bază de apă, zaharuri, fructe sau alte ingrediente caracterizante. Sună simplu, nu? Acu’ hai să complicăm situația. muahahhaha

Reguli pentru un sorbet de vis!

Un refractometru!

Trebuie să avem un refractometru, pentru a măsura % de zahăr. Știți voi ce este un refractometru, pentru că am scris eu, aici.

Limita maximă de % zahăr este de 30%, iar limita minimă este de 26%. Dacă mergem peste 30%, sorbetul nostru nu devine solid, atunci când îl băgăm la temperaturi negative, pentru că un % mare de zahăr nu permite congelarea. Dacă punem zahăr sub 26%, se vor forma cristale mari de gheață, și vom obține mai degrabă o granita, decât un sorbet.

Un sirop!

Acest sirop, nu este alcătuit doar din apă și zahăr tos. Acest sirop poate conține: zaharoză, dextroză, fibre, agenți de îngroșare, sirop de glucoză etc. Vă întrebați de ce? Păi, pentru că leagă mai bine moleculele de apă, fără să formeze cristale mari de gheață, oferind un sorbet cremos. Putem face un sorbet și fără fibre, agenti de îngroșare, etc? Da, dar va fi o altă consistență!

Siropul se pregătește pe foc, apoi se răcește complet, înainte de a-l folosi. Se poate conserva în frigider, pentru câteva zile.

Ingrediente caracterizante!

Oare ce’or mai fi și astea? Sunt precum aromele ( vanilie, coajă de lămâie, tonka, etc), dar în cantități mai mari. Ca să înțelegem mai bine… pentru a face un sorbet cu căpșuni, vom avea nevoie de o bază (în acest caz siropul) + căpșuni. Căpșuna, în acest caz , este un ingredient caracterizant, care dă gust, miros, culoare. Astfel, noi înțelegem că sorbetul este făcut cu capșuni. Dar în loc de căpșuni, putem folosi și alte fructe, cum ar fi : lămâie, zmeură, mure, cireșe etc. În acest caz, fructele sunt ingrediente caracterizante.

Fructe , proaspete sau congelate?

Ambele! Ce răspuns simplu, nu? Dacă mă cunoașteți câtuși de puțin, veți ști că nu mă voi opri aici! muahahah

Da, ar fi mirific să folosim doar fructe super coapte, culese de la noi din grădină, care au fost crescute pe sistem bio, etc, dar e puțin mai dificil, mai ales dacă te apucă poftele în toiul iernii. Clar, fructele din situația de mai sus, ar avea o altă aromă, dar va trebui să folosim MUSAI refractometru, pentru că nu avem altă cale de măsurare a zahărului. Iar fructele proaspete, nu sunt chiar toate coapte la fel. Acest principiu este valabil și pentru fructele întregi, congelate. FOLOSIM REFRACTOMETRU.

Dar, dacă folosim piureul de fructe congelate, cam nu ne trebuie refractometrul, decât o dată, atunci când ne calculăm rețeta. De ce? Pentru că piureurile de fructe, suferă o rafinare, care prevede și măsurarea zahărului. Dacă fructele nu conțin suficient zahăr, industria mai pune puțin zahăr, pentru a păstra valorile nutriționale identice între un lot și altul.

P.S. Pentru sorbet, fructele se folosesc ÎNTOTDEAUNA CRUDE. Nu le pasteurizăm, pentru că nu vrem gust de dulceață, ci gust de fructe proaspete. Doar siropul se pasteurizează, apoi se folosește rece ca gheața! aproape ca gheața!

Chestii mici, dar importante!

Mi se pare tare potrivit acest subtitlu, doar pentru că urmează să discutăm despre niște substanțe, care se folosesc în cantități minuscule, dar care sunt esențiale pentru a obține acel sorbet italian, pe care l-ai mâncat în ultima ta vacanță, în Italia.

Hidrocoloizi sunt niște substanțe polimerice, care includ polizaharide și ceva proteine. Sună pompos, dar nu e. Ca să înțelegem mai bine ce sunt acești hidrocoloisi, haideți să o întrebăm pe Doamna Limbă Greacă ce înseamnă:  hidro=apă și kolla=lipici. Adică, sunt niște molecule care leagă apa. Exemple de hidrocoloizi:

  • făina de semințe de roșcove;
  • făină de semințe de guar;
  • caragenan;
  • gumă xantan;
  • agar agar;
  • pectina Hm.

Unii hidrocoloizi se activează la rece, iar alții la cald (agar agar, pectina, etc), de asta este necesar să încălzim siropul, înainte de a-l folosi la sorbet ( dar îl vom folosi mereu rece).

Fibrele alimentare

Fibrele alimentare sunt carbohidrații de origine vegtală, care nu sunt asimilate de organismul nostru, adică cum intră așa ies. Ele au o super putere și anume puterea de a absorbi apa liberă. Din acest motiv, se folosesc la sorbeturi, pentru că oferă cremozitate, fără a adăuga alte ingrediente, cum ar fi grăsimi. Cea mai folosită fibră vegetală, este INULINA.

Acu’ sper că nu v-am speriat cu acest nume. Poate nu cunoaștem termenul, dar inulina se găsește cam peste tot și o ingerăm mai des decât ne imaginăm. Aceasta se găsește în ceapă, praz, grâu, anghinare, cicoare și în alte milioane de legume. Se folosește de foarte multă vreme în industria alimentară, ca înlocuitor de grăsime din tabletele de ciocolată. Pe noi ne interesează de ce se folosește în înghețată. Inulina permite micșorarea cantitații de zahăr din sorbet, oferă o consitență mai fină și mai puțin rece la gust. Cum să nu iubim inulina??????

Albușul de ou!

Cred că, aproape toți cunoaștem varianta de sorbet cu albuș de ou! Cândva și încă acum, se adaugă albuș crud la sorbet, pentru a-l stabiliza, pentru a mări volumul și pentru a oferi cremozitate. Dar, acum, în laboratoarele de gelaterie nu se prea folosește, pentru că există risc mare bacterian și alți o mie de înlocuitori pentru albuș. Dacă, totuși dorim să adăugăm albuș, măcar să îl folosim pasteurizat.

Există alte o mie de ingrediente care se folosesc în lumea înghețatei, dar nu le voi dezvolta aici, pentru că nu ne dăm masteratul în gelato. În plus, v-ați plictisi de ați cere închiderea acestui blog :)).

Acu’ să trecem la sorbetul nostru cu căpșuni!

Sorbetul italian : manual de instrucțiuni+ rețetă cu căpșuni

Recipe by Mocanu Ramona Mihaela

Întâi voi scrie rețeta siropului, care va fi baza cam pentru orice sorbet vom face.

INGREDIENTE SIROP

  • 500 grame apă;

  • 400 grame zahăr tos;

  • 75 grame dextroză;

  • 20 grame inulina;

  • 5 grame făină de semințe de roșcove.

  • Ingrediente sorbet căpșuni
  • 500 grame sirop;

  • 500 grame căppșuni curățate.

MOD DE PREPARARE SIROP

  • Punem toate ingredientele, într-o crăticioară, pe care o vom pune pe foc. Vom amesteca continuu, până ajungem la 85 °C.
  • Blenduim foarte bine siropul, apoi îl vom transfera într-un alt recipient, pentru a se răci mai repede. Dăm la frigider.
  • Cel mai indicat este să îl pregătim de seara, pentru a-l folosi a doua zi.
    Vom observa, că atunci când siropul va fi rece, consitența lui nu va mai fi lichidă ci va deveni puțin mai vâscos. Vâscos, în acest context, este foarte bun. Inulina și făina de semințe de roșcove sunt resposabile de această îngroșare. Deci, nu le omiteți!
  • Sorbet de căpșuni
  • În cana unui blender, punem siropul și căpșunile. Blenduim pentru circa 2 minute.
  • Măsurăm zahărul cu ajutorul refractometrului. Dacă este peste 30%, mai adăuăm apă. Dacă este sub 26%, mai adăugăm zahăr. blenduim.
  • Dacă avem concentrația corectă de zahăr, trecem sorbetul printr-o sită pentru a elimina semințele. Apoi îl punem în mașina pentru înghețată. Dacă nu avem mașină pentru înghețată, îl punem în congelator și îl amestecăm din când în când.
  • Sorbetul, în mod normal se servește la o temperatură de -10°C, pentru a avea o textură cremoasă. Pentru că, al nostru congelator are circa -18° C, când vom scoate sorbetul din el, va fi bocnă. Dacă, lăsăm sorbetul la temperatura camerei, acesta va începe să se topească de la exterior către interior și vom avea doar 2 consistențe: fleașcă și țapăn! Ce putem face pentru a avea un sorbet cremos uniform? Îl tăiem bucăți și îl băgăm la blender. Din gheață se va transforma în ceva divin. Să nu mă credeți pe cuvânt. ÎNCERCAȚI!!!!
  • Amu’ vă zic, poftă bună!!!! Șiiiiii, dacă vă place acest articol, simțiți-vă liberi să ne oferiți o cafea virtuală, apăsând aici! Thank you! Ne vedem pe grupul de facebook, mai puțin vara, mai mult iarna!
  • p.s. Această rețetă funcționează cu aproape orice fruct, mai puțin cu sucul de lămâie. Să aveți spor la experimentat.

RECIPE VIDEO

90
Aprec