Grâu spelta, rudă neprețuită cu grâul comun

sursa: http://diversificare.ro/alimente/2013/03/grau-spelta-ruda-nepretuita-cu-graul-comun/

Grâul spelta este rudă cu grâul comun, fiind o cereală străveche cultivată de egipteni și celți. Are un gust deosebit semănând cu cel de nucă și aduce beneficii excepționale organismului. Chiar dacă bunicii noștri au știut prea puține sau deloc de existența lui, din fericire astăzi grâul spelta este din ce în ce mai popular și mai apreciat.

Ce substanțe nutritive conține grâul spelta și în ce forme îl găsim?

Beneficiile aduse de grâul spelta derivă din multitudinea de substanțe nutritive pe care le conține: mangan, fosfor, magneziu, cupru, fibre, proteine,vitaminele A, E, complexul vitaminic B și niacina (vitamina PP).
200 grame de grâu spelta furnizează:
– 106% din necesarul zilnic de mangan
– 30% din necesarul zilnic de fibre
– 30% din necesarul zilnic de fosfor
– 25% din necesarul zilnic de vitamina B3
– 24% din necesarul zilnic de magneziu
– 22% din necesarul zilnic de proteine
Grâul spelta este ușor digerabil datorită proteinelor pe care le conține și datorită structurii amidonului. Substanțele nutritive din grâul spelta sunt asimilate mai ușor datorită solvabilității lor deosebite în apă, ceea ce înseamnă că procesul de digerare este mult mai eficient și mai puțin intens. Acest lucru face ca grâul spelta să fie recomandat în alimentația copiilor mici și a bolnavilor în vârstă.
Este bogat în gluten, dar poate fi tolerat de persoane care prezintă intoleranță la acesta.
Ca urmare veștile cele mai bune sunt:
– grâul spelta se poate utiliza similar cu celelalte cereale, de exemplu grâul comun – făină utilizată ulterior în pâine, paste, prăjituri și alte produse de patiserie
– grâul spelta poate fi consumat de persoanele care sunt alergice la grâul comun, putând fi oferit bebelușilor începând cu vârsta de 7 luni

Comparație grâul spelta și grâul comun

Comparativ cu grâul comun, grâul spelta:
– are un conținut mai ridicat de substanțe minerale și de vitamine
– are un conținut mai mare de acizi grași nesaturați (grăsimi sănătoase)
– are un conținut mai mare de L-Tryptophan, precursorul hormonului de bună-dispoziție
– preia mai puține metale grele din mediul înconjurător.

Ce beneficii aduce grâul spelta organismului?

Dintre beneficii amintim:
– ajută în tratarea neurodermitelor la copii și a bolilor de piele sau mucoase în general
– ajută în tratarea bolilor degenerative – reduce riscul de arterioscleroză, reduce riscul de cancer la sân
– ajută în tratarea tulburărilor metabolismului și digestiei
– îmbunătățește procesul de formare a sângelui și stimulează metabolismul la nivelul sistemului nervos
– stimulează activitatea rinichilor
– scade aciditatea organismului, fiind bazic
– are un efect vitalizant asupra pacienților depresivi, datorită conținutului mare de L-Tryptophan
– are un efect de stimulare a imunității și antiinflamator datorită conținutului de Thiocyanat
– reduce riscul apariție de astm la copii, împreună cu consumul de pește
– reduce riscul de boli cardiovasculare

Când se poate introduce grâul spelta în alimentația copilului?

Grâul spelta se recomandă a fi introdus în alimentația diversificată după vârsta de 7 luni. Sfatul nostru este ca introducerea cerealelor în alimentația diversificată să se facă începând cu orezulmeiulovăzul – cereale care nu conțin gluten și sunt blânde cu stomacul micuțului. În jurul vârstei de 7 luni, în mod natural puteți să-i preparați copilului mâncăruri din grâu spelta. Recomandarea noastră este să vă consultați cu medicul pediatru al bebelușului înainte de a introduce grâul în alimentația diversificată și să respectați regula celor 4 zile.

Cum se alege și păstrează grâul spelta?

Grâul spelta se găsește în varianta integrală, sub formă de boabe, sau în varianta făină. Când achiziționați făină de grâu spelta, fie vrac sau ambalată, asigurați-vă că nu are urme ale depozitării într-un loc umed (pentru varianta ambalat, asigurați-vă că ambalajul este etanș). Derivatele din grâul spelta se păstrează pe parcursul mai multor luni (până la 1 an), în locuri răcoroase și uscate. Pe timp de vară când este cald în locuință de exemplu, făina se poate depozita în frigider, în recipient etanș.
Inainte de a găti boabele integrale de grâu spelta, acestea se lasă la hidratat pentru 8 ore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu