Dieta South Beach (trei faze)

Dieta South Beach (trei faze)

Dieta South Beach este o cura de slabire cu rezultate garantate. Dieta South Beacheste o cura de slabire deloc complicata daca ne stabilim inca de la inceput ce avem voie sa manancam si ce nu avem voie. Dieta South BeachMulti dintre cititorii site-ului prodieta.ro au laudat rezultatele certe ale dietei South Beach si de aceea am hotarat sa recitim cartea doctorului cardiolog Arthur Agatston si sa reluam subiectul, in special faza I a dietei si cea care da cele mai multe rezultate pentru slabire. Completam asadar un articol mai vechi despre dieta Soth Beach.
Iata principiile fazei I, cea care dureaza doua saptamani si totodata cea mai dificila din dieta South Beach. Este oarecum greu de tinut pentru ca timp de doua saptamani renuntam cu totul la carbohidrati dar rezultatele sunt garantate.

Faza I (doua saptamani) : Nu avem voie :

In primele doua saptamani ale dietei South Beach nu mancam deloc anumite alimente: deloc fructe, deloc lapte, deloc paste fainoase, deloc cereale, deloc carne de pasare cu piele, nu ne atingem de cartofi, morcovi, porumb, sfecla si ne permitem maxim o rosie pe zi. Nu avem voie nici un fel de alcool, nici macar bere sau vin.

Faza I (doua saptamani) : Avem voie :

Ce mancam in aceste doua saptamani ale fazei I in dieta South Beach: carne slaba de vita (muschi, file), piept de pui sau curcan, toate tipurile de peste si fructe de marecostita sau muschi de porccotlet sau muschi de vitel, branza dietetica cu continut redus de grasime (mozzarella, parmezan, urda dulce, cedar, feta, telemea degresata), nuci, fistic (cam un pumn pe zi), ouatofu, orice tip de condimente fara zahar, putin ulei de masline sau de canolalegume si verdeturi din plin(fasole de orice tip, mazare, broccoli, varza, conopida, telina, castraveti, vinete, salata verde, ciuperci, fasole chinezeasca, spanac, gulii, castane comestibile, dovlecei). Avem voie si dulciuri in dieta South Beach dar in cuantum de maxim 75 de calorii zilnic si de un anumit gen: bomboane cu inlocuitor de zahar, ciocolata fara zahar, cacao pudra pentru prajituri, gelatina fara zahar, guma de mestecat fara zahar, inlocuitori de zahar.

Meniu dieta South Beach faza I: Micul dejun

Dieta South Beach ne permite in fiecare zi la micul dejun o cafea decofeininzata sau ceai decofeinizat cu lapte degresat si inlocuitor de zahar.
Micul dejun are la baza oua: oua fierte, omlete cu multe multe legume dintre cele permise, frittata, buseuri. Alaturi de nelipsitele oua puteti bea in fiecare dimineata un pahar de 250 ml de suc de rosii sau suc de legume. Nu aveti voie sa adaugati nici o feliuta de paine langa micul dejun! Dar aveti voie la doua felii de bacon sau costita.
salata cu somonIata cateva dintre exemplele de mic dejun din dieta South Beach:
  • – 250 ml suc de legume, 2 buseuri de legume
  • – 250 ml suc de rosii, omleta din albusuri cu costita si ciuperci
  • – frittata dietetica cu spanac si sos de rosii sau frittata cu branza sau cu broccoli si costita
  • – frittata de somon afumat sau omleta occidentala din albusuri si 250 ml suc de legume
  • – oua jumari cu verdeata si ciuperci, 2 felii de costita, 250 ml suc de rosii
  • – 1 ou fiert, 2 felii de costita, 250 ml suc de rosii
Ati intalnit termenul de frittata iar pentru cei care nu si-au cumparat cartea “Dieta South Beach” incercam sa simplificam mentionand ca, in mare, frittata inseamna tot o omleta dar cu multe ingrediente si introdusa la cuptor la final. Va recomandam achizitionarea cartii unde veti gasi toate retetele si mult mai multe sfaturi decat putem cuprinde noi intr-un articol.
Reteta buseuri cu legume la dieta South Beach:
Ingrediente: un pachet de 300 grame de spanac congelat maruntit, 3 oua, 3/4 de cana de branza telemea slaba, rasa, 1/4 cana de ardei gras verde taiat cubulete, 1/4 cana ceapa maruntita, 1/2 lingurita sos de ardei iute (optional)
Buseuri de legume in dieta fara carbohidrati South BeachTineti spanacul pe foc cateva minute, pana se dezgheta, apoi scurgeti apa. Amestecati bine intr-un bol ouale, branza, ardeii, ceapa si spanacul. Repartizati amestecul in mod egal in 12 forme de silicon de briose. Introduceti la cuptorul deja incins pentru circa 20 de minute pana cand o furculita introdusa in mijlocul compozitiei ramane curata.
Nota*** Pentru buseuri puteti folosi orice legume doriti dintre cele permise si branza dietetica.
Aceasta mancare (circa 6 portii) are 77 calorii: 9 g proteine, 3 g carbohidrati, 3 g grasime, 2 g grasimi saturate, 160 mg sodiu, 10 mg colesterol, 2 g fibre
Reteta frittata cu branza in Dieta South Beach (2 portii):
Ingrediente: 2 lingurite de margarina, 1/2 cana ceapa taiata felii, 1/2 cana gogosar taiat felii, 1/2 cana dovlecel taiat felii, 2 rosii mici taiate cubulete, 1 lingura de busuioc proaspat maruntit, 1 varf de cutit de piper negru prospat macinat, 2 oua, 1/2 cana branza de vaci dietetica, 1/4 cana lapte praf degresat, 25 grame branza telemea slaba, rasa
Topiti margarina la foc potrivit intr-o tigaie cu diametrul de circa 20 cm. Adaugati ceapa, gogosarul si dovlecelul; caliti legumele pana cand capata o usoara tenta maronie (2-3 minute). Adaugati rosiile, busuiocul si piperul amestecandu-le cuj restul ingredientelor. Tineti-le pe foc inca 2-3 minute ca sa se intrepatrunda aromele, apoi trageti tigaia deoparte. Aprindeti cuptorul. Amestecati ouale, branza de vaci si laptele praf si turnati-le peste legume. Acoperiti tigaia si mentineti-o la foc potrivit pana cand amestecul se rumeneste usor pe partea de jos iar deasupra este inca umed. Transferati continutul tigaii intr-o tava pentru cuptor; tineti tava la cuptor pana se coace si partea de sus (2-3 minute). Apoi presarati branza rasa si coaceti in continuare pana cand aceasta se topeste.
Aceasta mancare are 231 calorii: 21 g proteine, 16 g carbohidrati, 10 g grasime, 3 g grasimi saturate, 480 mg sodiu, 15 mg colesterol, 2 g fibre

Gustarea de dimineata

Indiferent daca simtiti sau nu nevoia, pe la ora 10:30 trebuie sa fiti pregatit pentru o gustare. Daca va oferiti grasimi si proteine de calitate, la ora pranzului nu veti fi mort de foame.
Gustarea de dimineata poate consta in:
o felie de branza mozzarella cu continut redus de grasime
1-2 rulouri de curcan
un triunghi de branza topita dietetica

Meniu dieta South Beach faza I: Pranzul

legume in dieta south beachPranzul in dieta South Beach se axeaza pe piept de pui la gratar cu salata verde, salata cu ton, salata mixta (sunca de curcan si branza degresata amestecate cu verdeturi diverse), salata de pui Caesar fara crutoane, salata de crabi, salata greceasca, salata nicoise fara cartofi, salata de pui cu fistic, salata de somon inabusit cu spanac, ardei umpluti cu branza de vaci si legume tocate. Retetele pot fi gasite in cartea "Dieta Soth Beach" elaborata de Arthur Agatston.
Nici sa nu va ganditi sa limitati marimea portiilor; ideea de baza a acestui regim este sa mancati bine. Mancarea este una dintre placerile vietii si poate fi foarte satisfacatoare, cu conditia sa alegeti alimentele potrivite. Daca respectati aceasta conditie, puteti sa va delectati ulterior din cand in cand si cu unele “placeri interzise”.

Gustarea de dupa amiaza

Gustarea de dupa amiaza poate consta conform dietei South Beach intr-unul dintre urmatoarele feluri de mancare: humus cu legume crude, branza mozzarella proaspata sub forma de bulgari, 1/2 cana de branza de vaci dietetica, telina umpluta cu un triunghi de branza topita cu continut redus de grasime, rondele de castraveti cu pasta de somon, 1-2 rosii umplute cu branza de vaci dietetica.

Meniu dieta South Beach faza I: Cina

Si-n cele din urma cina. Exemple de cina in dieta South Beach: somon la gratar cu rozmarin + sparanghel fiert la abur si salata mixta (diverse verdeturi, castraveti, ardei, rosii) ; piept de pui la cuptor cu vinete si ardei si salata mixta ; friptura din muschi de vaca cu broccoli fiert la abur si rosii la gratar cu pire de conopida; peste oceanic cu sos de hasme si ghimbir cu garnitura de mazare fiarta la abur si varza calita in ulei de masline ; pui cu otet balsamic, sote de rosii si ceapa, spanac fiert la abur si salata mixta; peste la gratar cu legume la cuptor si salata de verdeturi. La salata puteti adauga un sos vinegreta cu otet balsamic, ulei de masline, cimbru, sare si piper alb.
“Am descoperit ca rezultatele cele mai bune le obtin pacientii care incearca toate retetele imaginabile si se bucura de toate alimentele si ingredientele permise. Ei folosesc din plin ierburile aromate si condimentele – mai ales cele cu arome puternice cum sunt hreanul, ardeiul iute, usturoiul, scortisoara si nucsoara. Un pacient a inventat o supa facuta din toate verdeturile posibile” declara Arthur Agatston. Plictiseala este un inamic al regimului de slabire.
Dupa cele doua saptamani ale fazei intai se trece la faza a doua in dieta South Beach, mai putin restrictiva. Acum este momentul sa reintroduceti treptat in alimentatie anumiti carbohidrati sanatosi: fructe, paine din faina integrala, orez integral, cartofi dulci, paste din faina de grau integral. In cartea "Dieta South Beach" de Arthur Agatston veti gasi si retete utile pentru slabit. Faza a doua va ofera mai multa libertate si in ceea ce priveste deserturile; una dintre propuneri este desertul de capsune in sos de ciocolata.
In momentul in care ati ajuns la greutatea ideala treceti la faza a treia. Faza a treia a dietei South Beach este mai degraba un stil de viata sanatos decat o dieta de slabire. Dar nu cumva sa credeti ca puteti sa o luati cu totul de la capat. Regimul a fost conceput astfel incat sa permita unor oameni normali sa manance asa cum le place. In cartea "Dieta South Beach" de Arthur Agatston veti gasi foarte multe retete pentru faza a treia a regimului.
Informatiile sunt redate din cartea "Slabeste sanatos cu dieta South Beach", de dr. Arthur Agatston, Bucuresti, Editura Curtea Veche, 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu