Sos de ardei iute cu un ingredient “secret”




sursa :http://www.248chilli.ro/blog/sos-de-ardei-iute-cu-un-ingredient-secret/#more-692

Sos de ardei iute inedit mai bun decat in magazine. Ingredientul secret? Afla mai jos. Simplu, aromat, bun, usor de facut.


Cand vorbim despre sos de ardei iute, exista sute si sute de retete. Cu ardei dintre cei mai iuti, cu ingrediente exotice si greu de gasit, cu ore si ore intregi de preparare si pregatire.
Reteta de mai jos, nu-i asa. Ingredientele se gasesc, sau se substituie cu ceva foarte similar, de ex, praful de usturoi cu usturoi proaspat sau pudra de ghimbir, la fel, cu ghimbir proaspat.

Ingrediente

  • 250g ardei iute galben
  • 1 lamaie dupa gust
  • 500g piersici in sirop (cu tot cu sirop)
  • 1 ceapa
  • otet de vin alb sau de mere dupa gust
  • condimente: 1 lingurita (initial) din fiecare: sare, piper, boabe de mustar, cucurma (turmeric), usturoi granulat, pudra de ghimbir
  • sahar dupa gust.
Ingredientul secret in acest sos de ardei iute? De fapt sunt doua. Piersicile in sirop dulce (compot) si lamaia. Nu suc de lamaie, ci lamaie intreaga cu tot cu coaja.
Orice sos de ardei iute are nevoie de ceva ca sa-i dea consistenta. Nu se poate pune doar ardei, o sa fie prea iute, nu se poate dilua doar cu apa, o sa fie apa chioara. In reteta asta, piersicile ii dau densitatea si fac dintr-un lichid iute, ceva mult mai bun, un sos de te lingi pe degete.
Cat de iute, de dulce sau de acru il faceti, depinde de voi.
Curatati ceapa, o taiati in bucati mari si o puneti la fiert intr-un vas mic cu apa cat sa o acopere. Nu are nevoie de multa fierbere, 3-4 minute. O scurgeti si lasati sa se raceasca putin.
Acum, nimic mai simplu. Toate ingredientele (in afara de zahar) se pun int-un blender. Lamaia, stoarsa bine de suc, apoi se adauga toata, cu coaja cu tot. Piersicile in sirop, ardeiul iute, condimentele.
Le lasati sa se faca pasta la blender, cel putin 2 minute pe viteza mare. Ca sa fie mai lichid, se poate adauga cam 100ml de apa. Gustati, si asezonati dupa gust cu sare si lamaie, sau otet.
Puneti acest sos de ardei iute, inca ne-gatit, intr-o oala cu fund gros, si la foc mic il fierbeti cam 40 de minute. Dupa 40 de minute, adaugati si zaharul, eu am pus cam 4 linguri mari, puneti dupa gust, si mai fierbeti inca 20 de minute.
Cine vrea, ii pune si conservant, si il da in duns o ora la 100C in cuptor, eu l-am pus doar in sticle pentru ca-l tin la frigider.
Sos de ardei iute mai bun, nu exista, adica, o sa va dau inca 2 retete inedite in curand, dar mai bun decat facut acasa nu se poate oricum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu