Ecleruri de casă

Reţetă adaugată de
GoodFood

Ecleruri de casă

Reţetă cu timp de pregătire
1 ora 45 minute
 
Usoara
 
24 portii
 
Reteta testata
 
155 kcalorii
 
1
2
3
4
5
2.00 rating / 3 votes
 
Pune-ţi şorţul de bucătărie şi pregăteşte o tavă de ecleruri nemaipomenite
 

Reţete similare

Ingrediente

140g de făină obişnuită
1 praf de zahăr
125ml de lapte
100g de unt
4 ouă

PENTRU UMPLUTURĂ
300ml de lapte
50g de zahăr brun
2 gălbenuşuri
1 linguriţă extract de vanilie
4 linguriţe de făină
4 linguriţe de amidon
300ml de frişcă lichidă

Mod de preparare

  • 1. Se începe cu crema de ou. Se încălzeşte laptele până aproape de fierbere într-o cratiţă. Între timp, se amestecă laolaltă într-un bol zahărul, gălbenuşurile şi vanilia. Se adaugă amestecând făina şi amidonul, treptat, câte o linguriţă, până când se obţine o pastă omogenă. Se amestecă treptat şi laptele fierbinte, apoi se răstoarnă totul înapoi în cratiţa în care s-a încălzit laptele. Se lasă pe foc mare, amestecând încontinuu 5 minute până când se îngroaşă – se vor face cocoloaşe, dar amestecând puternic cu o lingură de lemn se va omogeniza. Se aşază folie alimentară direct pe suprafaţa cremei, apoi se lasă la răcit şi mai apoi se dă la frigider, până când va fi nevoie de ea pentru umplut eclerurile.
  • 2. Pentru gogoşi, se încălzeşte cuptorul la 220º C/gaz 7. Se cern făina, zahărul şi un praf de sare într-un bol. Se aşază laptele şi untul într-o cratiţă medie împreună cu 125ml de apă. Se încălzeşte încet astfel încât să se topească untul, dar să nu fiarbă lichidul. După ce s-a topit untul complet, se dă focul mai tare până ce dă în clocot compoziţia. Se închide focul imediat, se adaugă făina şi se bate puternic cu o lingură de lemn până când se obţine o cocă omogenă care se dezlipeşte de pe marginile cratiţei. Se aşază pe o farfurie întinsă pentru a se răci suficient astfel încât să poată fi manevrată cu mâna.
  • 3. După ce s-a răcit coca, se aşază la loc în cratiţă. Folosind lingura de lemn, se amestecă ouăle, unul câte unul, până când se obţine un amestec omogen şi lucios.
  • 4. Se taie două coli mari de hârtie de copt. Se desenează pe fiecare câte două seturi de linii la câte 10cm distanţă una de alta. Acestea vor fi liniile de ghidaj pentru ca eclerurile să aibă aproximativ aceeaşi dimensiune. Se tapetează două tăvi cu cele două coli de hârtie de copt, cu faţa nedesenată în sus. Se aşază coca într-un şpriţ cu vârful de 1cm diametru sau într-o pungă cu un colţ tăiat. Se şpriţează câte două rânduri de ecleruri în formă de S în fiecare tavă, între liniile de ghidaj. Se dă la cuptor câte o tavă, pe raftul de sus 25 de minute, potrivind la început temperatura la 200º C/gaz 6.
  • 5. După cele 25 de minute, se face câte o gaură în capătul fiecărei gogoşi sau cu un cuţit zimţat se taie fiecare gogoaşă în jumătate. Se reaşază în cuptor cu miezul în sus, ca să se usuce, 5 minute, până când devin aurii şi crocante. Se lasă deoparte să se răcească.
  • 6. În timp ce se răcesc gogoşile, se termină de făcut umplutura. Se bate frişca până când se îngroaşă, apoi – cu un mixer – se bate crema de ou rece şi închegată până redevine moale. Se încorporează frişca în cremă. Se aşază acest amestec într-un şpriţ sau într-o pungă alimentară. Se foloseşte un vârf mic dacă gogoşile vor fi umplute prin gaură sau un vârf mai mare dacă au fost tăiate pe jumătate. Se umple cu grijă fiecare gogoaşă. Se aşază pe un stativ din metal şi se acoperă cu glazura favorită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu