Paste cu pancetta afumată și ou

sursa: http://www.adihadean.ro/2014/09/paste-cu-pancetta-afumata-si-ou/
Românilor (inclusiv mie, uneori) le plac pastele “carbonara” cu mult sos, dacă se poate, cu multă smântână. Foarte bine, cu o mențiune: pastele carbonara nu au smântână. Aupancetta afumată (sau alte tipuri de afumătură), au grăsime care poate să provină din unt sau uleiul de măsline (evident, și din porc), au ouă crude și mai au brânză (Parmigiano Reggiano sau Pecorino, pe care le procur în București de la I Regali di Francesca). Un pic de alcool n-a omorât pe nimeni, deci nu-i o tragedie dacă într-un anume moment al preparării scapi în rețetă un strop de vin alb. Piperul negru face parte din rețetă, pătrunjelul nu e necesar dar poate fi o schimbare bună de aromă, dacă te-ai plictisit cumva de rețeta fără pătrunjel. Dacă ai timp mai mult (adică măcar o jumătate de oră) într-o zi, poți să pleci cu povestea asta de la zero. Iată cum:
făină și ou
Pentru 3 porții (generoase) de paste, ai nevoie de 460 de grame de făină (tip 480 sau 000), 250 g ou (2 linguri de apă pot fi necesare uneori, dacă făina e prea uscată), 1/2 linguriță desare. Oul se bate bine și energic (sarea poate fi dizolvată în el pentru o încorporare uniformă) și se amestecă cu făina (fă o grămăjoară din făină cu o adâncitură în mijloc, pune oul bătut în adâncitură și începe să amesteci cu o furculiță).
aluat de paste
Se frământă aluatul 3-5 minute și se lasă la odihnă câteva minute. O mașină de paste îl laminează ușor, sucitorul poate fi o opțiune. Important: întindeți foaia de paste cât mai subțire. Rulați-o și tăiați pastele la dimensiunea care vă convine. Tot important: lăsați pastele să se zvânte înainte de a le fierbe.
paste
paste
Pastele proaspete au nevoie de 2 minute de fierbere.
Apa în care se fierb pastele trebuie să fie sărată dar nu excesiv.
paste la fiert
Sosul pentru paste:
5-6 felii de pancetta afumată (tăiate mărunt) se rumenesc cu puțin ulei amestecat cu o linguriță de unt (opținal, poți să stingi și să deglazurezi tigaia cu un shot de Marsala sau vin alb). Pui pastele peste pancetta, amesteci bine, torni 4-5 ouă bătute bine, reduci focul, amesteci și adaugi 100 de mililitri din apa în care au fiert pastele.
carbonara
paste
carbonaraImportant: în timp ce amesteci ouăle bătute, ridici tigaia de pe foc pentru a scădea temperatura. Nu transforma ouăle în jumări, ele trebuie să devină un sos cremos.
parmezan
La final acoperi cu parmezan dat prin răzătoare, lași un minut și, dacă-ți place, aromezi cu pătrunjel tocat. Nu e greșit nici dacă pui pătrunjelul direct peste pancetta, înainte de paste, având în vedere timpul scurt de preparare.
carbonara
Poți să pui parmezanul chiar în tigaie, înainte de a pune pastele pe farfurie. Să fii sănătos.
carbonara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu