Iaurt de casa

AMV
26 January 2012 16:04
De cateva luni bune nu mai cumpar iaurt, il fac acasa. Nu dupa reteta bunicii (nu ca as avea asa ceva), ci folosindu-ma de tehnica pentru a fi sigura de succes. Mi-am luat initial o iaurtiera Tefal cu 8 borcanele din sticla (un amanunt f important pt mine), capacitate de 1 l. Excelenta, bine gandita, numai ca ni s-au parut cam mici borcanasele pt ditamai adultii si am facut-o cadou unor prieteni cu copii mici. Am luat alta Severin cu 7 borcanele ceva mai mari (tot din sticla), cam 1,3 l - are inconvenientul ca trebuie sa deschid si o a 2-a cutie de lapte din care folosesc f putin. 
Am studiat despre lapte si facerea iaurtului, am luat ingrediente si de la a 2-a incercare imi iese cel mai bun iaurt. Acum nu mai pot sa pun gura pe cel din comert. 
Inainte insa de a scrie "dificila" reteta, cred ca e mult mai importat sa va spun despre ingrediene si concluziile la care am ajuns eu. 
LAPTELE 
Iaurtul se face din lapte integral (de 3,5), nu degresat. Se poate folosi lapte crud (direct de la vacuta), pasteurizat sau UHT. 
Laptele crud trebuie obligatoriu fiert. Am cautat sa vad cat ar trebui fiert si am gasit ca timpul corect este de 20-30 de minute, interval in care, pe langa formele "vii" ale bacteriilor si drojdiilor se distrug si vitaminele. In plus, in procesul de producere a iaurtului, acest lapte dupa ce este fiert trebuie racit la o anumita temperatura si abia dupa aceea se trece la facerea iaurtului. L-am scos din lista. 
Laptele pasteurizat este obtinut prin incalzirea la o temperatura de 63-95 grade pentru cateva minute sau mai putin, in functie de temperatura. Se distrug bacteriile si drojdiile, mai putin sporii. Nu este steril, dar poate fi consumat fara a necesita fierbere. Pentru iaurt insa, acest lapte trebuie intai incalzit pana sub punctul de fierbere, apoi racit pana la 38 de grade si abia dupa aceea se poate utiliza in aparatul de iaurt. L-am scos din lista. 
Laptele UHT este supus unei temperaturi foarte mari (Ultra High Temperatura) pentru o perioada f mica de timp. Este practic sterilizat si ambalat in acele cutii de carton in conditii aseptice rezista o perioada mare de timp chiar tinut la temperatura camerei. Odata deschisa cutia intra in contact cu aerul, motiv pentru care ceea ce nu e folosit trebuie tinut la rece si consumat in max 3 zile. Este ideal pt iaurt deoarece se poate folosi la temperatura la care il avem, chiar si din frigider, fara a necesita alte manevre. Iaurtul din acest lapte va fi ferm, fara pojghita la suprafata. Eu la acest tip de lapte m-am stabilit. 
FERMENTII DE IAURT 
Fermentii sunt cei care transforma laptele in iaurt in conditii de temperatura constanta pentru o perioada optima de timp. Fermentii naturali pot fi procurati din 2 surse: 
Iaurt simplu proaspat si natural pe care il puteti lua initial din comert pentru prima transa de iaurt, la urmatoarele folosind din iaurtul obtinut. Eu am luat initial un iaurt oarecare si a fost dezastru, nu mi s-a inchegat si dupa ce am incercat sa fac macar branza de vaci din ce imi iesise, am aruncat tot. Am incercat apoi un iaurt bio in borcanel de sticla si mi-a iesit excelent. Dintr-un prim iaurt de pornire de calitate se pot obtine pana la 10 transe de iaurt. 
Fermenti de iaurt sub forma de pulbere contin microorganisme vii. Cand am cautat eu nu am gasit in tara decat aici: [www.fabrica-de-branza.ro]. http://fabrica-de-branza.ro/cultura-iaurt?search=iaurt Dintr-un plic am facut o prima transa de iaurt folosind numai recipiente si ustensile sterilizate care s-a numit "cultura mama". Am impartit-o in 16 portii si am congelat-o. O portie, echivalentul unei jumatati de borcanel de la iaurtiera Tefal, poate fi folosita pentru aprox 20 transe de iaurt. Eu nu am ajuns niciodata la numarul asta, pentru ca pe masura ce se produce o noua transa de iaurt, culturile isi pierd din concentratie si iaurtul iese mai slab, iar noua ne place mai batos. 
Si acum PROCESUL TEHNOLOGIC pt lapte UHT 
Intr-un vas de min 1l (cu buza) se pune cam 100 ml lapte in care se amesteca, dupa caz, iaurtul de pornire, sau cultura pulbere pana se omogenizeaza. E mult mai usor de omogenizat iaurtul de pornire intr-o cantitate mai mica de lapte. Se toarna si restul de lapte si se amesteca. 
Se imparte totul in borcanelele aparatului de facut iaurt (sunt si aparate cu un singur recipient mare), Se pun borcanelele in iaurtiera, se pune capacul iaurtierei si se porneste. 
Se lasa 8-10 ore fara a misca iaurtiera sau a o supune la trepidatii. Cu cat sta mai mult, iaurtul iese mai acrisor, mai aproape de gustul ala de iaurt dinainte de '89, doar ca e mai fin. 
Se ridica capacul cu gija pt ca are condens si nu vrem sa curga in iaurt si se scot borcanelele. 
Cand borcanelele s-au racit, se pun capacelele. 
Procesul de facere a iaurtului se finalizeaza la frigider unde trebuie sa stea macar 3-4 ore. 

Legat de diferentele dintre cele 2 tipuri de iaurtiere pe care le-am folosit eu: 
Tefal - incalzeste pana pe la 38 sau 45 de grade (nu imi mintesc exact), apoi se stinge automat si pastreaza temperatura constanta pana cand o scoateti din priza si ridicati capacul. Borcanelele de iaurt pot fi acoperite cu capacele si puse in frigider. 
Severin - ridica gradat temperatura pana peste 60 de grade ! Am crezut ca nu o sa iasa nici un iaurt, borcanele erau fierbinti cand le-am scos, a trebuit sa le las la racit inainte sa le pot pune in frigider, dar rezultatul a fost acelasi ca si la Tefal. Nu am incercat inca sa fac cultura mama cu aceasta iaurtiera, nu sunt convinsa ca temperatura atat de ridicata nu o sa ucida bacteriile din cultura. 

In poze este iaurtul meu de azi si cum arata dupa cateva ore in frigider. 

Data viitoare o sa va spun despre iaurtul cu fructe, miere si nuci ...

Ma bucur sa fiu de folos cu informatii. Eu am facut o adevarat pasiune pt iaurtul facut in casa care iese sigur indiferent de anotimp, incat am spus la toata lumea, colegele chiar glumeau ca ar trebui sa le cer comision producatorilor de iaurtiere :) 
Iaurtul iese la fel in ambele aparate, si eu am fost surprinsa. Sotul il testeaza intorcand borcanelul si nu cade ! Daca se inmoaie nu ii mai place si trebuie sa incep serie noua. 
Cand am luat eu in vara, Tefalul a fost aprox 160 ron iar Severinul 120. Am vazut acum la un magazinul online de unde au cumparat colegele ca Severinul s-a ieftinit (Nsc mall - au fost f seriosi, cei din Bucuresti, Comel, doar au promis la nesfarsit ca aduc comanda). Eu am luat Severin din Cora (atat i-am intrebat ca pana la urma au adus !) unde era chiar mai ieftin decat la firma importatoare (Four Brands). Tefal nu am gasit decat la Tehnomarket, aduceau doar cate 2 aparate, nu exista iaurtiera in oferta Tefal Romania. 
Severin are si varianta cu 14 pahare. E avantajoasa pt familiile cu consum mare, poti sa pui tura urmatoare cat inca ai iaurt in frigider si nu exista perioada de pauza. Eu la 7 borcanele astept sa golesc 6 si abia atunci fac urmatorul cu iaurtul din borcanelul nr. 7. Cum ora de intoarce acasa nu e sigura, nu risc sa pun la facut dimineata, daca sta prea mult se acreste mai tare - asa ca il pun de seara pana dimineata. Din pacate in dimineata ceea nu putem manca iaurt pt ca trebuie lasat la racit si pe urma in frigider 3-4 ore. 
In Severin am incercat sa fac cultura mama pt iaurt cu Bifidus, am cumparat fermenti, numai ca trebuiau tinuti la max 40 de grade si in Severin mi-au murit. Am mai dat si o gramada de bani pe un pliculet. Dar daca pornesti cu iaurt simplu, nu e nici o problema. 

Mai exista si alte marci pe piata, dar nu le-am testat - atat cu un vas mare, cat si cu paharele.
crismi
22 February 2012 15:28
Adriana, gata, m-ai convins. Cat de curand imi iau si eu o iaurtiera, dar,scuza-ma,tot n-am inteles.Daca Severinul incalzeste pana la 60 grade,cum mai rezista culturile vii in el? Din ce ai spus tu, am inteles ca nu rezista. Or, tocmai prin astea este valoros un iaurt,prin bacteriile lactice vii. De fapt, eu nu ma pricep deloc in iaurturi, asa ca explica-mi, te rog. Vreau sa fac iaurt de casa, dar sa fie si valoros din punct de vedere nutritiv. 
Am gasit aicio descriere a acestui aparat si scrie ca incalzeste pana la 45 grade.Sigur ca te cred pe tine cand spui ca incalzeste mai tare,atunci producatorul minte. Si la fel s-ar putea intampla si in privinta altei marci. 
Tefal am cautat, dar, cel putin pe internet nu am gasit niciunde sa cumpar, la fel si moulinex.
AMV
22 February 2012 16:08
crismi, daca mor fermentii nu se mai face iaurt, iar ce ne iese noua e iaurt, nu lapte acru. Probabil ca unii din fermentii sunt mai rezistenti (pe site-ul pe care l-ai mentionat au si fermenti si o sa vezi acolo componenta). cei de bifidus mi-au murit si nu s-a inchegat deloc laptele. a iesit ceva ... un lichid cu particule atat de marunte incat nici strecurat prin ceva f fin nu am putut sa le recuperez. nu am putu sa fac nimic din chestia aia. 
Cand am avut cele 2 aparate acasa le-am pus in paralel, cu termometre inauntru. Tefalul incalzeste cam o ora pe urma se stinge singur, dar pastreaza temperatura. Severinul continua sa incalzeasca. daca il sting se raceste. Si aparatele colegelor fac la fel. 
Iaurtiera Tefal nu e disponibila decat in strainatate sau la Tehnomarket, daca esti din Bucuresti. Daca nu esti, cand mai am drum in zona pot sa ma uit sa vad daca mai au si daca vrei pot sa ti-o trimit.
crismi
23 February 2012 09:56
Multumesc, AMV,pentru explicatii. Cred ca imi convine mai mult o iaurtiera care, ca si Tefalul, incalzeste doar pana la 45 grade. Am mai avut produse Tefal si au fost bune. In general,din ce am mai citit pe alte forumuri, multe din iaurtiere au problema aceasta cu supraincalzirea. Scriau ca pun pe fundul iaurtierii un prosopel, ca sa evite acest lucru. 



DSC00354p.JPG

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu